Bergström: Nej, Falun har inte Kohonen – men de har cojones

Storvreta mönstrar världens stjärntätaste trupp, Falun hoppas slå dem genom att självmant stänga av sin bästa center.

Nej, dalmasarna har inte Kohonen.

De har cojones.

Kristoffer Bergström.
Kristoffer Bergström.

En förkylningsepidemi har härjat i Faluns trupp. I veckan ställde laget in en träning och poängkungen Alexander Galante Carlström stördes av halsont.

Virusen är deras lilla problem.

Det stora bekymret är alltjämt att Alexander Rudd inte spelar. 

Den 21-åriga centern var i vintras en av seriens bästa spelare, men vägrade förlänga sitt utgående kontrakt. Veckorna gick. Vad var problemet? Pratade han i smyg med andra? 

Lördag åttonde februari skickade Storvreta ut ett pressmeddelande som sa att de har kontrakterat Rudd från hösten och tre år framåt.

I Falun exploderade känslorna. En lagkamrat bröt sönder Rudds k­lubba och klottrade slagord på hans plats i omklädningsrummet. Ledningen svingade mot Storvretas rävspel och stängde av sin spelare för resten av säsongen.

Har kryddat en stjärntät trupp

Sedan dess har Rudd stått utanför truppen. Han har tränat med ett annat lag men inte spelat matcher. Till tidningen DT uttryckte han sitt missnöje över avstängningen.

– Jag hade ju inte sprungit runt och gjort självmål i matcherna och det känns jävligt surt att det blev så här. Det finns bara förlorare i den här a­ffären och jag är den största förloraren, sa han, till synes blundande för sin egen skuld i härvan.

I dag möts Rudds nuvarande och kommande klubb i SM-final. Falun är regerande svenska mästare, men Storvreta vann dessförinnan tre år i rad. 

Uppsalaklubben har ett namnkunnigare lag. En redan stjärntät trupp har på senare tid kryddats med Rasmus Sundstedt, Rickie Hyvärinen, Albin Sjögren och nu Alexander Rudd. ­Laget är väl sammansatt och litar till målskyttarna Henrik Stenberg och Fredrik Holtz. Dessutom är dirigenten ­Mika Kohonen tillbaka från sin knäskada och redo att leda sina röd­klädda mannar till ett fjärde guld.

Falun är inte lika komplett. De har långsammare backar, saknar en ­utpräglad vänsterskytt och har i­ngen Kohonen.

Däremot har de vad både spansk- och engelsktalande kallar cojones ­[kohones], alltså mod. 

De vill ryta ifrån och bestraffa

Rudd-gate hade gått att lösa smidigare. Alexander kunde ha bett om ­ursäkt, frosten kunde få smälta så s­kulle saken vara utagerad på två ­dagar.

Men man vill inte det. Man tycker sig ha rätt och vill statuera exempel, ryta ifrån. Bestraffa.

Imponerande nog har laget inte tappat sportsligt på beslutet. Jonas Svahn är mindre flärdfull än sin föregångare, men han har med sin trygghet täppt igen luckan bredvid poängälskarna Enström och Galante Carlström. 

Efter avstängningen vann Falun alla sex återstående matcherna i grundserien. Man slog Stor­vreta på bortaplan med 9–7, utklassade Växjö i kvarten och slog Pixbo i semin.

Jag håller dem som favorit också i finalen.

Damfinalen är oviss. På var sin sida står Sveriges två bästa lag, Sveriges två bästa femmor och Sveriges två bästa spelare. Sett till grundserien borde Kais Mora vara en klass bättre, de tog 71 poäng mot Djurgårdens 59, men Anna Wijks gäng har underpresterat i viktiga lägen förr.

Förstafemman gjorde en taktiskt och spelmässigt ynklig insats i SM-finalen 2012. Under VM i vintras upprepades samma mönster: bländande spel fram till finalen, där de än en gång verkade påverkade av nerverna.

Jag håller Kais Mora som knapp favorit, men bara så länge inte förstafemman wijker ner sig igen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN