Janne Gunnarsson: "Den värsta dagen i mitt liv"

avEmil Berglund

SPORTBLADET

Tennisprofilens självbiografi avslöjar känslorna

Foto: BILDBYRÅN

Tennisprofilen Janne Gunnarsson, 51, hamnade i blåsväder när han uttalade sig rasistisk om somalier.

Nu berättar han om "den värsta tiden" i sitt liv.

”Jag får leva med att några människor kommer att betrakta mig som en rasist under en väldigt lång tid. Kanske för all framtid”, skriver Gunnarsson i sin självbiografi.

Janne Gunnarsson har dragit in 1 285 040 dollar i prispengar och varit rankad 25:a i världen. Han har under sin karriär vunnit en singeltitel och nio dubbeltitlar som tennisspelare. Men det är inte framgångarna som SVT- och tennisprofilen inleder sin självbiografi ”Bakom de kritade linjerna” med. I stället ägnar han de första kapitlen till det han beskriver som "den värsta dagen i mitt liv".

Det var sommaren 2012 som SVT publicerade en artikel om att regeringen stänger dörren för stora mästerskap i Sverige. Gunnarsson valde att kommentera en länk till artikeln som las ut på Facebook och skrev:

”Pengarna räcker inte när vi ska ge 27000 nyinflyttade somalier socialbidrag !!! Puh”.

”Ett idiotiskt val”

Kommentaren väckte minst sagt starka reaktioner.

"Det vore kul om det hat som surrar på Twitter kom upp, så SVT såg det och kan sparka fanskapet", skrev Alex Schulman. Filip Hammar var inne på samma spår: "Jag hatar Janne Gunnarsson!".

Även SVT fördömde utspelet och Gunnarsson petades från Wimbledon.

"I min statusrad trycker jag fram en mening, som är idiotisk, fel och svag. [...] Jag borde givetvis inte skrivit den här meningen. Ett idiotiskt val. Efter 22 minuter har min reptilhjärna nått fungerande nivå och jag går in på nätet och raderar min statusuppdatering", skriver Gunnarsson i sin bok.

Kritiserade Söderling

Han trodde att det skulle göra att debatten la sig. Men det gjorde den inte. SVT lät Gunnarsson vara expert under OS tillsammans med SVT-profilen David Fjäll.

"Somalia-Janne tillsammans med David Fjäll gör OS-tennisen för SVT. Intressant par", kommenterade Patrick Ekwall.

”En mening – 22 minuter. Det är denna mening - dessa ord - som nu gör att jag får leva med att några människor kommer att betrakta mig som en rasist under en väldigt lång tid. Kanske för all framtid.", skriver Gunnarsson i självbiografin.

Men Janne har inte bara fått ta emot hårda kommentarer, han har dessutom själv kommit med en del uttalanden som skapat frostiga relationer med flera tennisprofiler.

"Jag har kritiserat Robin Söderling en hel del. I början tyckte jag inte han utstrålade någon glädje. Han höll en hyfsad nivå, men han lämnade aldrig ett leende efter sig."

Han fortsätter.

"Jag ansåg då och jag anser fortfarande att Robin Söderling inte kämpade tillräckligt hårt den gången i Båstad. Jag fick moteld direkt. Först av Robin själv som blev förbannad och sedan av hans mamma.

Mamma Söderling ringde och skällde ut mig."

Försoning? "kommer aldrig ske"

Gunnarsson tycker att han har haft rätt i sin kritik mot Robin Söderling.

"Han menade, och menar, säkert fortfarande, att jag förföljer honom. Men det är som med allting annat. Sanningen är en jobbig partner om du förnekar den."

Samtidigt hade Janne Gunnarsson gärna sett en försoning mellan honom och Robin.

"Jag kan tycka att det är sorgligt att vi inte kan ta varandra i hand och gå vidare.", skriver han och fortsätter:

"Men det kommer aldrig ske i det här fallet. Jag och den senaste av svensk tennis affischnamn kommer aldrig att komma fram till en lösning."

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis