Dålig svenskdag i British Open

SPORTBLADET

Pettersson och Olander tappade till täten

Troon, Skottland

De svenska toppmännen i British Open i golf, Carl Pettersson och Mårten Olander, tappade till täten under fredagen.

Och Fredrik Jacobson får kanske inte spela vidare.

På fredagen blåste det över Royal Troon redan när de första slog ut vid halv sju. Och det var ingen liten lätt havsbris.

De flesta spelare tappade slag jämfört med under torsdagen.

För Mårten Olander, som inledde dagen tre under par, blev det en prövning redan från start. Första slaget hamnade till vänster om fairway, vid knuten till en liten kur där dagsprogram såldes.

- Den kvinnliga domaren var jättenervös och gav mig först fel direktiv. Men jag hanterade den situationen bra, liksom på flera hål framöver där mina utslag gick vänster, säger Olander, som räddade par på flera hål i början.

Han gick på 74 slag, tre över par och är på par totalt.

- Det känns bra. Jag är helt okej i huvet. Jag slog lite sämre slag i dag, flera sneda utslag och puttningen var sämre.

Ingen koll på placeringar

Olander vill inte spekulera i de kommande dagarna, om vad en eventuell bra placering skulle betyda för hans säsong - som så här långt som bäst haft en elfte och en tolfte plats och totalt en 109:e plats på rankingen.

- Jag tittar aldrig på leaderboard eller på rankingen. Möjligen kollar jag leaderboard i slutet av en rond om jag vet att den kan komma att få betydelse. Och när det gäller rankingen så är det bara en seger som kan ändra min planering. Annars spelar jag på enligt planeringen, säger han.

Lita på att den 32-årige smålänningen från Kalmar inte har en aning om vad som står på spel i helgen - i runda slängar mellan 100 000 och tio miljoner kronor.

Carl Pettersson, som också var tre under par inför dagen, började med att slå bollen ner i havet, till höger om hålet. Sedan blev det en riktig berg-och-dalbanerond med sju bogeys, en dubbelbogey och en birdie.

- Jag gjorde mitt första par för dagen på åttan. Då tänkte jag "vad håller jag på med". Jag har ingen förklaring till varför det gick så här, det var svårt i vinden. Ojämnheten är ett problem jag har även i USA. Men en bra dag i morgon så..., säger Pettersson som gick på 77 slag, sex över par och är tre övar par totalt.

Birdie på sjuan

Han klarar kvalgränsen, men det är inte klart om Fredrik Jacobson gör det eftersom han är fyra över par totalt efter en parrond för dagen. Han gick fyra över par första dagen - bland annat efter att ha gjort sju slag på det sjunde hålet. På fredagen gjorde han birdie, tre slag, på samma hål.

- Det var jädrigt gött. Men det vore tråkigt att missa (kvalgränsen) med något slag, med tanke på det som hände i går då jag träffade mig själv och inte kom ur bunkern, säger Jacobson om sjunde hålets sjua under första ronden.

- Jag spelade bättre i dag - kollade på video i går kväll hur jag svingade så jag försökte att göra lite ändringar. Stod på rangen i går kväll, ja det var nästan natt, och jobbade på svingen.

Mathias Grönberg gick fredagsronden på 74 slag, tre över par, och är två slag över par sammanlagt.

Ingela Ahlberg/TT