Globetrottern tog sig från Illinois till toppen

SPORTBLADET

Doldisen Todd Hamilton leder Britsh Open

Troon, Skottland

Golfens världsstjärnor Tiger Woods, Ernie Els och Phil Mickelson spelade bäst av alla i British Open på lördagen och avancerade i tävlingen.

Men allra bäst spelade en golfens globetrotter från Oquwawka, Illinois - Todd Hamilton.

Hamilton gick på 67 slag på lördagen och leder med ett före Ernie Els och två före Phil Mickelson, Retief Goosen och Thomas Levet.

Inför den här veckan var den lilla indianstaden Oquwawka vid Missisippifloden mest känt för att där dog en cirkuselefant, med namnet Norma Jean, av ett blixtnedslag 1974.

Todd Hamilton är numera det stora samtalsämnet bland de 1 500 invånarna. Hamilton, 39, blev proffs 1988 och har sedan dess spelat sig runt på Kanadatouren, Japantouren och Asientouren innan han kvalade in på USA-touren i fjol. 14 mars i år vann han sin första tävling, Honda Classic i Palm Beach.

- Men det känns ovant att sitta här och prata om sin golf efter att ha spelat så dåligt den senaste tiden. Jag har bara pratat om golf med min fru och mina barn och det brukar vara i en arg ton, säger Hamilton.

Gillar skitgolf

Att han spelar så bra i British Open säger han beror på två saker; dels att hans nuvarande hemmabana i Texas är linksliknande, dels att han är van att spela under olika förhållanden världen över.

- Jag har spelat i värme, kyla, vind, vindstilla och nästan överallt i världen. Det har gjort att jag känner mig lugn trots väderförändringar, säger Hamilton.

- Och jag gillar att spela sån här skitgolf, som jag kallar det när man i stället för att sätta upp den med järn-5, järn-6 får ta järn-3, järn-4 och bara chippa bollen och låta den rulla in på greenen.

Under lördagen växlade vädret mellan solsken och regn och vinden både i styrka och riktning. Hamilton gjorde en helt bogeyfri rond med fyra birdies.

Tippade rätt

Amerikanen Mark O'Meara (20:e inför söndagen) fick efter sin rond frågan vilka han trodde som skulle finnas med i täten efter lördagens rond.

- Jag tror på Ernie Els, Phil Mickelson och Retief Goosen. Och om Tiger Woods spelar bra är han säkert också med där uppe, sade O'Meara.

Hur rätt fick inte O'Meara?

Els, Mickelson, Goosen och Woods gick alla på 68 slag, tre under par. Els är ju tvåa, Mickelson och Goosen delar tredjeplatsen med torsdagens ledare Thomas Levet och Woods är på sjunde plats, tre slag efter ledaren Hamilton.

Fredagens ledare, amerikanen Skip Kendall, tappade fyra slag under lördagen. Den engelske veteranen Barry Lane låg länge i delad ledning med Hamilton, men en dubbelbogey på det 17:e hålet, följt av en bogey på det sista hålet, förstörde hans chans att få gå i ledarbollen på söndagen.

Ingela Ahlberg/TT