Ahonen hoppade längst i Garmisch-Partenkirchen

Foto: Janne Ahonen.
SPORTBLADET

Garmisch-Partenkirchen.

Backhopparen Janne Ahonen fortsätter att imponera.

På nyårsdagen tog 27-åringen sin 27:e världscupseger i karriären.

Finländaren skaffade sig också en betryggande ledning totalt sett i den tysk-österrikiska backhopparveckan.

Det var Janne Ahonens andra seger under den traditionella backhopparveckan, och han har nu vunnit nio av tio världscuptävlingar den här säsongen. För den segervane finländaren var förstaplatsen på den klassiska backhoppardagen ändå något utöver det vanliga. Han har bara vunnit nyårstävlingen i Garmisch-Partenkirchen en enda gång tidigare och det var för tio år sedan, 1995.

– Toppen. Allt går som smort, sade Ahonen.

Ahonen, som hoppade längst i fredagens kval, låg också bäst till efter första omgången i huvudtävlingen. Det inledande hoppet mätte 124 meter. I den andra omgången slog han till med 128 meter och hade därmed säkrat segern.

Nära att falla

Men det höll på att gå riktigt illa. Ahonen var nära att tappa balansen i nedslaget.

– Det var nära ögat. Jag hade svårt att hålla mig stående eftersom nedslaget var så brant. Men när jag lyckades hålla mig på benen visste jag genast att jag hade vunnit, sade han.

Efteråt blev han tillfrågad om det inte blir enformigt när samma hoppare vinner hela tiden.

– Jag förstår om någon kan tycka det, men jag tycker inte det är enformigt, svarade han, inte helt oväntat.

Inget backrekord

Bäste konkurrenten i finalomgången hoppade hela 5,5 meter kortare än Ahonen. Något nytt backrekord blev det dock inte för finländaren. Det innehas fortfarande av Adam Malysz som noterat 129,5 meter i Garmisch.

Ahonen vann på totalpoängen 260,1, österrikaren Thomas Morgenstern blev andre man på 254,1. På måndag avgörs nästa tävling i Innsbruck. Ahonen har ett betryggande försprång på 528,5 poäng före just Morgenstern som har 492,6. Backhopparveckan avslutas på torsdag i Bischofshofen.

Norrmannen Roar Ljökelsöy, på tredje plats, tror inte att det går att stoppa Ahonen från att ta hem segern i backhopparveckan.

– För att passera Janne måste jag slå honom med tio meter i vart och ett av de hopp som återstår. Och som han hoppar för tillfället är det helt enkelt omöjligt, sade Ljökelsöy.

I världscupen leder Ahonen på 980 poäng, följd av tjecken Jakub Janda på 517. Ljökelsöy är trea på 495 poäng.

Svenske Johan Eriksson misslyckades än en gång med att ta sig in i huvudtävlingen. Eriksson slutade näst sist i kvalet och har den här säsongen bara tagit sig vidare till tre tävlingar.

TT