Skidterroristerna kan ha förstört ett helt idrottsland

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: EPA
beredda att avgå Finska skidförbundets ordförande Seppo Rehunen och förbundets vd Jari Piirainen meddelade på presskonferensen i går att de är beredda att lämna sin poster om någon önskar det.

SPORTBLADET

Det är över nu Finland.

Det är definitivt över.

Finsk skidåkning är död och jag är rädd att skidterroristerna förstört ett helt idrottsland.

Jag är inte förvånad, inte alls. Ingenting förvånar mig längre vad gäller finsk idrott. Att en finländare till åker dit för dopning är ingenting annat än en sorglig följetång på en tradition som stavas dopningskultur. Efter skandalen i Lahtis - då sex finska skidåkare avslöjades som fuskare - försäkrade skidförbundet att den skulle ta tag i dopningsproblemet.

Till och med regeringen var inkopplad och vid en tjusig presskonferens presenterade man en handlingsplan, som med facit i hand inte var värd ett skit.

Dopningen tas helt enkelt inte på allvar i Finland.

Jag var själv i Val di Fiemme och lyssnade när Kaisa Varis läste upp ett försvarstal och förklarade hennes höga blodvärden. Intill henne satt finska skidförbundets nye ordförande Seppo Rehunen - läkare till yrket - och lyssnade, väl medveten om att brevet var skrivet av dopningstränaren Kari-Pekka Kyrö.

Konstig grundsyn

Precis, han som tog på sig skulden i Lahtis.

Sportbladet avslöjade skandalen och konfronterade Rehunen med uppgifterna. Han ryckte på axlarna och förstod inte varför det var så upprörande att den livstidsavstängde förre förbundskaptenen författat ett fax, som lästes upp på finska skidförbundets officiella presskonferens - än mindre varför det var olämpligt att Kyrö fungerade som Varis tränare och personliga rådgivare.

Ni hör själva.

Man behöver inte vara läkare för att förstå.

Här hade en man som Kari-Pekka Kyrö blivit landsförvisad och bara en sådan sak som att Ludmila Engquist inte ens vågat visa sig i Sverige efter avslöjandet visar lite på skillnaderna i grundsynen på dopning i Sverige och Finland.

Synen genomsyrar tyvärr hela befolkningen. Vet inte hur många hundra mejl jag fått från ilskna läsare - när vi skrivit om Finland och dopning - som i stället för att fördöma skidterroristerna konstaterat att "sluta med förföljelsen av oss, vi gör som alla andra, fast vi är bara lite klumpigare".

Ungefär.

Det är dags att vakna Finland.

Namnet på den aktuelle skidåkaren är inte offentliggjord, men jag undrar om den människan överhuvudtaget har någonting mellan axlarna? Förmodligen är hon eller han totalt obrydd om sitt eget liv. Men innan han eller hon började proppa kroppen full med förbjudna ämnen kanske personen borde ha ägnat finsk idrott en tanke. Skidåkningen är död sedan länge - genom självmord - men det finns faktiskt andra idrotter att ta hänsyn till och nu väcks återigen spekulationerna om hur det står till inom andra finska förbund.

De borde avgå direkt

Skidordföranden Seppo Rehunen och finska skidförbundets vd Jari Piirainen förklarade på presskonferensen i går att de - om någon så önskade - skulle lämna sina uppdrag och jag förstår ingenting. Det borde vara en självklarhet att de drog upp byxorna och klev av sina poster direkt. Det löser inte hela problemet. Absolut inte. Finsk idrott måste börja med att förändra sin grundsynd på dopning.

Ett problem som dragit ett helt land i smutsen.

Patrik Thornéus

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN