Mejla

Zendry Svärdkrona

Fotboll fördummar

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan man tro på något som är ett gytter av våld och hot?

Är det nån idé med fotboll?

Måste fotbollen finnas? Måste fotbollen förstöra fler människor? Fotbollen hotar. Fotbollen skadar. Fotbollen mördar. Man skrämmer barn med fotbollssupportrar.

Det är en vecka efter Anna Lindh.

Jag läser artiklarna om Kennedy. Hammarbys styrelse måste ha missförstått läget. Kennedy är ingen Barsom. Kennedy är... större. En president. En hjälte. Fem år av längtan, genialitet och guld. Ingen... Barsom.

Kan man tro på fotbollen?

De som sköt ihjäl folk på Stureplan var fotbollsdårar.

De som sköt polisen i Malexander var fotbollsdårar.

Han som slog ihjäl folk med järnrör i Åkeshov var fotbollsdåre.

Han som sitter häktad för mordet på Anna Lindh är fotbollsdåre.

Djurgårdens varumärke är just nu lika framgångsrikt som det är befläckat. Räcker det med att spärra in alla djurgårdare för att vi ska slippa alla våldsbrott i framtiden? Är Stadion en ersättning för de nedlagda mentalsjukhusen?

Naturligtvis inte.

Och Zethreus/Jara var väl hammarbyare vill jag minnas.

Men fotbollskulturen förstärker dumheten. Den är lika vacker som den är den ful. Fotbolls-kulturen förstärker den nästan dödade känslan hos förlorarna att de är utvalda och upphöjda. Den är livsnödvändig och livsfarlig. Män stärks i sin utstötthet och i själva livsbetingelsen av att vi är mot dom.

Jag läser nån sorts huliganhemsida - sverigescenen.com. Det är i AIK:s huliganutkanter. Firman Boys.

Karl Corneliusson anklagas för att vara en av de som läckt till media om senaste krisen i AIK. Läckan handlade om att Peter Kisfaludi saknade stöd i laget. Den var av allt att döma osann.

"Kalle Corneliusson spelar inte i AIK 2004. Han ska överhuvudtaget passa sig jävligt noga och vi råder Corneliusson att hålla väldigt låg profil sin sista tid i AIK! Detta gäller även andra spelare som har tankar på att kontakta kvällstidningarna för att smuts-kasta föreningen!!", skriver sajten.

Andra hot:

"Svante Samuelsson måste ta sitt ansvar för sina dåliga prestationer i AIK tröjan och lämna klubben till nästa säsong!"

"En annan som måste bort från AIK är den gamle Djurgårdaren Pär Millqvist."

Och man slutar:

"Vi kommer börja agera om inte parasiterna frivilligt lämnar klubben - kommer Du??"

Millqvist har redan agerat. Han meddelade några dar efter att artikeln las ut att han slutar i AIK. Samuelsson har fyraårskontrakt med hög lön så han funderar väl på om han har råd. Men har han råd att vara kvar - rent mentalt?

Stockholmsfotbollen är ett gytter. Våld och hot.

Huliganerna i Hammarby sitter väl i vd-stolarna.

Och i Djurgården sitter de möjligen häktade.

Jag vet inte.

Jag undrar bara om de nån gång tänker att boomen kring fotbollen i Stockholm är slut den dag den vanliga, arbetande publiken också känner sig hotad. Den dan kanske inte är så långt borta.

Till sist blev ju min krönika häromveckan om fåfänga stavhoppare överflödig när vår vän Lobinger strippade häromdan och visade sig ha - stringkalsonger. Jojo.

@

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad: