Inspirerad Pärson ser fram emot hektiskt VM

SPORTBLADET

Tävlar i alla fem grenar i Bormio

Anja Pärson är en av få, kanske den enda, tjejen som kör alla fem grenarna i alpina VM i Bormio.

Slitsamt, javisst, men också inspirerande.

– Jag är motiverad att köra alla grenar. Det ska bli kul, säger hon.

Foto: Jagar nya VM-framgångar. I dag anlände Anja Pärson till VM-staden Bormio. Uppdraget? Full satsning – i alla discipliner.

Vid fyratiden i dag på eftermiddagen kom hon till VM-orten, direkt från uppladdningsträning i Vemdalen. Inför tidigare VM, då hon bara kört slalom och storslalom, fick hon två veckors uppladdning. Nu fick hon fyra dagar.

Räcker det?

– Jag har inte ens tänkt på det för jag kan ändå inte göra något åt det. Det fanns ingen mer lucka, svarar hon.

Målet är start i alla grenarna. Men hon kan komma att stryka störtloppet, om det inte går bra i träningsåken.

– Jag bestämmer mig först efter det.

Hennes första säsong med fullt program har hunnit till höjdpunkten, VM. Hon berättar att hon varit tvungen att prioritera bort vila, men säger att hon ändå känner sig fräsch.

– Det är klart att det sliter på kroppen, jag har inte hunnit med återhämtningen. Men fysiskt säger kroppen ifrån när jag gått över gränsen. Då är det bara att vila och sova, säger Anja, som alltid brukar få feber när kroppen är slutkörd.

Mentalt tycker hon att det gått bra hela vintern:

– Jag har inte kunnat koncentrera mig fullt på alla träningar, men i tävling har koncentrationen varit på toppnivå. Jag är imponerad av mig själv. Jag har haft jättekul och även om det ibland känts hopplöst – som när jag varit snabbast på träning men sen kört ur på tävling, och det suger det lovar jag – så har jag alltid haft kul när jag åkt skidor. Även då jag hade problem med skidorna, så kändes det inspirerande att fixa det.

Utmaning med fart

Har du bett Pernilla Wiberg om råd inför din satsning på alla grenarna, eller inför VM?

– Nej, jag måste själv lära mig, lära mig av misstagen.

Hon vet att hon har bästa chanserna i VM i sina gamla paradgrenar slalom och storslalom. Men det var aldrig aktuellt att enbart köra de grenarna i VM.

– För mig handlar det inte om medaljer utan om att åka skidor och om utmaningen. Jag vill bli en allroundåkare. Jag tror att jag kan ta medalj i alla discipliner så småningom, det gäller bara att ha tålamod några år framöver.

– Men visst är målet att åka hem med en medalj även från det här mästerskapet, säger Pärson som tagit medalj i tre mästerskap i följd.

– Jag är fortfarande världsmästare och vill så förbli även efter det här VM:et.

Nöjd med topp-nio

På söndag inleder hon VM-åkandet med super-G. För en knapp månad sedan var hon i samma backe och körde störtlopp. Hon kom på 30:e plats i första tävlingen och avstod den andra.

– I störtloppet gick det väldigt fort (uppåt 140 km i timmen). Det går an om det går fort och svänger mycket, då har jag som teknikåkare inga problem utan får då krafter och vinklar att jobba med.

– Det är bansättaren som bestämmer hur fort det ska gå i super-G:n.

Därmed bestämmer han också hur stora chanser Anja Pärson ska ha i tävlingen.

– Målet är en medalj, men jag skulle vara nöjd med ett ensiffrigt resultat, säger hon.

Fakta: Anja Pärsons VM 2005

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint