Guldhjälte efter alkoholskandalen

SPORTBLADET

Började säsongen i division 2 – nu bäst i Sverige

Madelene Backlund började säsongen i division 2 efter en uppmärksammad alkoholskandal.

Hon avslutar den som guldhjälte för Rönnby efter SM-finalen mot Iksu.

– De där Iksu-spelarna är så jävla favoriserade så det var så jäkla skönt att ta dem, säger Backlund i TV4

Madelene Backlund har länge sett som en av svensk innebandys största talanger och har i flera år jagats av toppklubben Rönnby – men nobbat.

– Rönnby har ringt varje år men när jag var yngre så var det människor där som jag inte tyckte om och det gjorde att jag helt enkelt inte ville spela där, sa 21-åringen till Sportbladet inför lördagens SM-final.

”Var rätt åt henne”

berättade forwarden även som alkoholskandalen som blev slutet på hennes tid i bottenlaget Sala Silverstaden. Några cider tillsammans med tränarna dagen före en bortamatch i Umeå fick klubben att gå i taket och bryta med Backlund.

21-åringen valde då att varva ner i division 2 med Västerås IBS men säsongen blev inte vad hon hoppats på. I november ringde hon därför själv Rönnby och gjorde mål efter 30 sekunder i debuten den 18 november.

På lördagen kröntes den osannolika resan i Malmö Arena. I den tredje perioden avgjorde Backlund då i praktiken SM-finalen mot Iksu när hon vände bort landslagsstjärnan Emelie Wibron och tryckte dit sitt andra mål till 4-2 från nära håll.
– Det är så jäkla skönt. Det var rätt åt henne. De där Iksu-spelarna är så jävla favoriserade så det var så jäkla skönt att ta dem, säger Backlund i TV4.

”Blir en jävla fest”

Iksu reducerade i numerärt överläge men kom aldrig i kapp.

– Det känns så jäkla kul att få göra det med det här gänget i Rönnby. De är underbara. Vi är ett lag och det är det som gör att vi vinner. Vilja slår klass, så enkelt är det, säger Backlund.

Vad händer nu?

– Det blir väl en jävla fest?

Guldet innebar också ett drömslut på karriären för Rönnbys veteran Karolina Widar, en av svensk innebandys största, som gjorde sin sista match.

– Det är så gött! Vi är starka och vi ville mer. Det var det som tog oss till guldet, säger Widar i TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy