Sportbladet

Bilden som ska tända Blågult

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Fischer plockar bort Wambach i Sundhages video: ”Ska smitta av sig”

Bilderna när Nilla­ Fischer neutraliserade­ världens bästa spelare Abby Wambach ska lyfta landslaget mot EM.

Sportbladet har tagit del av den exklusiva videon som Pia Sundhage visat för spelarna.

– Attityd är en inlärning, jag hoppas det smittar av sig i gruppen, säger förbundskaptenen.

TUFF FÖREBILD Nilla Fischer – en förebild för övriga spelare. ”Attityd är en inlärning och jag hoppas att det smittar av sig”, säger Pia Sundhage.

Damlandslagets resa mot EM och en final på Friends Arena har stannat till i Växjö.

Tillbaka i staden där Pia Sundhage i höstas gjorde sin första landskamp som svensk förbundskapten läggs nästa pusselbit i lagbygget.

”Fantastiska bilder”

Inför lördagens träningslandskamp mot Island har spelarna peppats med en specialvideo. 

Sportbladet har exklusivt tagit del av bilderna från Algarve Cup. Fokus: omskolade mittbacken Nilla Fischers match i matchen mot USA-anfallaren Abby Wambach.

Den vann Nilla Fischer och Abby Wambach byttes ut (1–1 slutade matchen).

– Det är fantastiska bilder där Nilla Fisher går upp i dueller mot världens bästa fotbollsspelare. Det var så gott för det finns också en bild när Abby blir utbytt, som zoomas in. Jag tror mycket på att anspela på känslor som blir positiva, säger Pia Sundhage.

I USA ledde hon världens bästa landslag. Nu använder hon inställningen mot sin förra stjärna som en del i det mentala och taktiska skapandet av ett nytt vinnarlag.

”Attityd är inlärning”

– Det är inte bara aggressivitet och attityd, det är också Nillas skicklighet, hennes utgångsposition och hennes mod, säger Sundhage och fortsätter:

–  Attityd är en inlärning och det smittar av sig. Jag har sett det i fem år i USA. Det som de kan göra därborta kan vi göra också.

Enligt Sportbladets uppgifter i går kväll väckte dock videon med Nilla Fischer väldigt blandade känslor och reaktioner i truppen.

– Det upptäckte inte jag. Det är ingen information som kommer direkt till mig. Men ser jag något som är positivt lyfter jag fram det och ibland får vissa stå i rampljuset och nu var det Nilla. Här kör vi vårt race och det kommer vi att fortsätta att göra. Har man problem med det får man försöka anpassa sig, säger Pia Sundhage när hon bemöter uppgifterna.

Det här vill Sundhage ha svar på mot island

DEFENSIVEN

Hon vill se en fortsatt aggressivitet och bra attityd i försvarsspelet. Men också att lagdelarna blir lite tajtare. Sverige ska kliva med många spelare när laget anfaller, men då måste man bli taktiskt bättre på att försvara sig om man tappar boll i det läget.

INNERMITTFÄLTET

Bygget sker kring centrallinjen där mittbacksparet Emma Berglund och Nilla Fischer blir allt mer klart. Plus anfallsparet Kosovare Asllani och Lotta Schelin. Men vem kompletterar Caroline Seger på innermittfältet? Pia Sundhage vill ha mer besked från Lisa Dahlkvist.

SPELVÄNDNINGAR

Fler spelvändningar, fler lyckade spelvändningar. Och tydliga löpningar av forwards in i boxen, bollhållaren ska veta vad hon kan förvänta sig.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert: