Årets mest svängiga och underhållande

SPORTBLADET

VÄXJÖ. En tung bortaseger för AIK.

Och en ännu tyngre hemmaförlust för Öster.

Matchen inget av lagen hade råd att förlora blev årets mest svängiga och underhållande på Myresjöhus arena.

AIK vann med 3-2 men agerade inte som det topplag man tippade att det skulle vara i år. Det behöver man inte bry sig så mycket om eftersom det just nu är poäng mycket mer än prestation som är viktigt för Solnalaget.

Östers tränare Andreas Thomsson stuvade om rejält i laget efter 0-1-förlusten mot Åtvidaberg. Startelvan mot AIK var förändrad på åtta platser. För att skapa trygghet, sa Thomsson, men stora förändringar är väl knappast det normala medlet för trygghet.

Men Öster inledde bra med en pigg varierad offensiv som skapade chanser men det var AIK som tog ledningen. Johan Persson stämplade en stående motståndare i ansiktet. Frisparken petade Celso Borges till Nabil Bahoui som sköt genom muren och stolpe in.

Snabb kvittering av Kenny Pavey från nära håll sedan Kyriakos Stamatopoulos kommit ut för sent på inlägget och hamnat helt på mellanhand när Denis Velic nickskarvade.

Så långt och i princip resten av första halvlek förde Öster spelet. Pavey, som av respekt för sina gamla fans i AIK inte jublade över sitt mål, skapade hot med sin energi på högerkanten. Fint understödd av ytterbacken Stefan Karlsson. Darijan Bojanic visade upp ett fint passningsspel i mitten.

AIK överraskade

AIK:s andra ledningsmål kom därför lite överraskande. Nabil Bahoui spelade smart bakåt till Martin Lorentzon som snyggt direktlobbade in bollen i bortre hörnet helt utan chans för Östers målvakt Alexander Nadj.

AIK flyttade upp efter paus. Henok Goitom sög till sig bollen och spelade vidare bra. Bahoui utmanade mer. 3-1 kom logiskt. Goitom höll inne lite innan han slog bollen hårt längs gräset till Kennedy Igboananike som stack in bakom ryggen på Månz Karlsson som inte alls hann med.

Sedan svängde det igen. Pavey inlägg från höger. Ett snabbt hårt bra inlägg över Daniel Majstorovic till Pablo Pinones Arce som behärskat bredsidade med vänster på volley in i bortre hörnet.

Räddade lös straff

Nästa duell mellan Majstorovic och Pinones Arce resulterade i straff för Öster och att Pinones Arce gick av planen med smärtor i vänster vad. Såg ut som en väldigt billig straff och Vlado Zlojutro förvaltade den uselt med en lös boll precis där målvakten Stamatopoulos kastat sig.

Avslutningen kunde ha blivit Paveys. Han signalerade att han ville ha inlägget, Zlojutro slog det inåtskruvat längs marken och Pavey kom i perfekt tajming men direktträffen styrde bollen upp i ribbans underkant. Tungt för Öster som absolut var värt minst en poäng.

AIK kan ta med sig arbetsinsatsen och segern. Spelmässigt var det för mycket upp och ner.

avStefan Alfelt