Rallycross-VM 2016

Nysatsning hos VW ska ge svensk VM-titel

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Två VM-team slås ihop för gemensam satsning

Det blev en bronsmedalj 2015.

Men det räcker inte.

Därför gör Volkswagen en storsatsning inför VM i rallycross 2016.

I år har två team tävlat i VM, Markluns Motorsport och KMS, nu går de båda teamen ihop till ett team med Jan Marklund som ägare och Tommy Kristoffersson som general manager. De kommer at köra två bilar i VM-serien - med sönerna Johan Kristoffersson och Anton Marklund.

– När vi slår i hop två team så blir vi mer kostnadseffektiva och vi kan också ha en starkare budget för tester och liknande. Vi kan fokusera på två bilar på tävlingarna och en testbil. Detta kommer göra att vi kan lägga mer pengar på att utveckla bilarna och det var där som vi tappade lite under förra säsongen, säger Jan Marklund.

Djupa dalar

Under 2015 hade båda teamen, Marklund Motorsport och KMS, svårigheter att utveckla bilen under den mittesta delen av säsongen och där förlorade man viktiga poäng i kampen om VM-titeln. Den vann till slut Petter Solberg Norge, för andra året i rad och Timmy Hansen, Sverige var tvåa. Johan Kristoffersson slutade trea, med två poängs marginal.

– Båda teamen har varit starka på sitt sätt, men inget av oss har stått längst upp på pallen när säsongen har summerats och därför gör vi en gemensam satsning och tar det bästa ur varje team för att kunna ta ett steg till och  verkligen kunna utmana om VM-titeln, säger Johan Kristoffersson till Sportbladet.

- Vår målsättning är att kunna utmana de bästa i världen och för att kunna göra et behöver vi frigöra mer resurser för tester och utveckling och detta känns som ett bra koncept. VI kommer att kunna testa under säsongen och följa med i den utvecklingen som de andra teamen också gör. Det händer så mycket inom rallycrossen att man inte har råd att ligga efter i utvecklingsarbetet. Det kommer att vara avgörande framöver.

•Hur ska ni kunna rubba Petter Solberg som vann VM och Timmy Hansen som var tvåa?

– Det blir inte enkelt, men vi inledde säsongen 2015 med en seger innan vi tappade och inte kunde konkurrera, sedan kom vi tillbaka och jag var en av de förarna som tog flest poäng under hösten. Nu gäller det att ta bort dalarna och spetsa till topparna så att vi kan nå en högre nivå sett över hela säsongen. Gör vi det kan vi vinna VM.

Tillbaka hos pappa

Vid sidan av VM-trean Kristoffersson kör Anton Marklund för VW 2016, han återvänder efter ett år hos Audi och Mattias Ekström.

– De var mitt värsta år resultatmässigt, men det år som jag har lärt mig allra mest på, säger han.

– Det känns otroligt roligt att vara tillbaka i familjeteamet och jag känner mig starkare än för ett år sedan när jag lämnade.

Säsongen startar i Portugal den 16-17 april 2016.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rallycross-VM 2016

Johan Kristoffersson

Volkswagen

Petter Solberg

Timmy Hansen

Anton Marklund

Mattias Ekström