Hectors vapen: Mental träning

Publicerad 2015-10-23

”Lätt att vilja så mycket och inte våga göra det”

Hon fick sitt stora genombrott i fjol, men VM blev en besvikelse.

Inför en annorlunda säsong har Sara Hector jobbat för att bli mentalt stabil.

– Ena sekunden känner jag mig superbäst, sekunden efter är jag inte i närheten, säger 23-åringen.

– Ena sekunden känner jag mig superbäst, sekunden efter är jag inte i närheten, säger 23-åringen.

Sara Hector slog igenom med dunder och brak förra säsongen. Efter att ha varit tvåa i Åre slog hon till med en seger i Kühtai i slutet av december.

23-åringen gjorde dessutom stora framsteg i slalom och tog en plats i VM-laget.

Men mästerskapet blev en besvikelse. Hector åkte dit som ett medaljhopp i storslalom, men slutade tia.

– Det finns en hel del erfarenheter att ta med. Förväntningarna och uppladdningen, där skulle jag vilja ändra på lite. Sen själva tävlingen, gäller det att våga njuta och var i stunden och ha kul och åka skidor som jag kan. Det är lätt att vilja så mycket och inte våga göra det, säger hon.

”Kan svänga vilt”

Hector sa efter VM att hon inte riktigt var där mentalt. Nu har hon tillsammans med sin mentala tränare jobbat för att få mer balans.

– Jag vet inte alltid vad jag får av mitt mentala. Det kan svänga väldigt vilt. Ena sekunden känner jag mig superbäst och tänker att jag ska vinna varenda tävling. Sekunden efter är jag inte i närheten. Jag jobbar på att bli stabilare och det känns ganska bra. Det ska bli kul att sätta i gång med tävlingar.

Framgångarna, och framför allt segern, förra säsongen har fått Hector att träna hårdare än någonsin. Hon har lagt till fler skiddagar och även tränat för att få mer balans i kroppen.

Allt för att stå överst på pallen igen.

”Hoppas behålla stämpeln”

– Jag älskar ju att vinna. Jag har verkligen tränat så hårt jag bara kan i sommar och gjort allt. De där dagarna när man bara är så nöjd, det är dit jag vill igen, säger hon.

Hector gick in i förra säsongen helt utan förväntningar. Nu är förhoppningarna betydligt högre på 23-åringen.

När Jessica Lindell Vikarby har lagt skidorna på hyllan är det Hector som ska ta över i storslalom.

– Det är väl jättekul ändå. Jag hoppas få behålla den stämpel, det vore kul. Det är verkligen en helt annan situation än förra året för mig. Det ska bli väldigt spännande och kul att se hur det går, avslutar 23-åringen.