Mejla

Erik Niva

Niva: De vrålade att Walker skulle missa

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ikväll fanns vinnarna någon annanstans än på den här arenan

1 av 2

Om den ena klubben har svårt för att bestämma sig för om de egentligen vill vinna? Och om den andra har förtvivlade problem med att faktiskt klara av det?

Ja, då vinner väl ingen.

Då blir det väl ett kryss som gör alla missnöjda.

Också en andrahalvlek.

Den ena minuten: Killen med det svartgula håret bultade sig mot det gulrödblåa klubbmärket på bröstet. Sam Johnson hade gjort 1-0 för Djurgården, och det vore en överdrift att påstå att det möttes av kamikazejubel från hemmaläktarna på Tele2.

Den elfte minuten: Djurgårdsikonen Emil Bergström sjabblade bort en rensning, och Jakob Ankersen dynamitdunkade upp bollen i nättaket. Bortasektionen exploderade, men hemmasidorna sjöng samtidigt också högre än de gjort vid det egna ledningsmålet.

Vrålade att Walker skulle missa

Den tjugofjärde minuten: Den gamle AIK-spelaren skulle slå straff för det blårandiga laget. Bakom målet försökte fansen distrahera den egna skytten, vrålade åt honom att slå bollen till inkast, att missa på vilket sätt som helst.

När förvirringen till sist hade lagt sig hade Djurgården-IFK Göteborg slutat 2-2, i en tillställning som var oerhört svår att summera. Om inte annat var det en effektiv bild av den delen av den allsvenska toppstriden som definieras av fiendens fiender.

Samtidigt som IFK Göteborg försökte pussla ihop en slutforcering följde en majoritet av publiken mest tumultet i hemmakurvan, ett stort läktarbråk som tycktes utlösas av att olika falanger av djurgårdare ville få ut skilda saker av den här matchen.

De hade sina fotbollsmoraliska dilemman, medan IFK Göteborg hade sina konkret spelmässiga problem.

Så mycket av Blåvitts höstjakt har präglats av svårigheter att både skapa chanser och att få in bollen i nät. Det offensiva spelet förblev livlöst på Tele2 också – så länge Pelle Olssons lag blockerade kantytorna skapade IFK Göteborg så gott som ingenting – men en Engvall-svepning och en Ankersen-bomb innebar i alla fall god offensiv utdelning.

Ingen back med guldglans

Då brast det i andra änden istället.

Just den här kvällen var det inte försäljningen av Lasse Vibe som gnagde, utan nu var det skadan på Thomas Rogne som verkligen kostade.

Hjálmar Jónsson är ju fantastiskt många saker, men det är väldigt svårt att hävda att han är en mittback med guldglans.

Bortvänd vid förstamålet, tveklöst. Bortdömd vid andramålet?

Nej, jag tycker inte att han kan hävda det. Visst händer det att domare friar i samband med den typen av tacklingar, men ger man sig överhuvudtaget in i dem gör man sig utlämnad till en bedömningssituation där några rätt och fel inte existerar utan tolkningar är det enda som återstår.

Hjálmar Jónsson kom in både sent och fel i situationen. Det innebar att han hade väldigt lite att vinna i duellen, men fantastiskt mycket att förlora.

Nu blev det som det blev.

Mohammed Al-Hakim blåste, Kevin Walker borrade dit straffen och sedan försvann slutminuterna mest bara iväg i någon sorts allmänt utbredd besvikelsecocktail. De blåvita spelarna protesterade mot domaren, de blåblå skarorna argumenterade sinsemellan.

Alla var de mer eller mindre missnöjda på ett annat eller ett femte sätt. Ikväll fanns vinnarna någon annanstans än på den här arenan.

Tabelltoppen:

1. IFK Norrköping 28 18 6 4 55–32 60

2. AIK 28 18 6 4 52–31 60

3. IFK Göteborg 28 17 8 3 48–19 59

■ IFK NORRKÖPING

Tabellposition: 1:a +23

Återstående matcher:

25 oktober: Halmstad (h)

31 oktober: Malmö (b).

Kommentar: Serieledaren har sin skyttekung Emir Kujovic tillbaka. Matchen mot Halmstad blir en riktig nyckelmatch – vid vinst där sätter laget rejält med press på AIK och Göteborg, med tanke på att de möts. Då kan ett kryss mot Malmö eventuellt räcka.

Skador/avstängningar: Nicklas Bärkroth (lite osäkert kort med sin fotskada).

■ AIK

Tabellposition: 2:a, +21.

Återstående matcher:

26 oktober: IFK Göteborg (h)

31 oktober: Örebro (b).

Kommentar: Allt, precis allt, gick AIK:s väg i förra omgången, både i den egna matchen och i rivalernas. Kanske tar laget nu vara på medvinden. Laget bör ta poäng mot Göteborg hemma, helst tre. Beroende på hur det går för Norrköping kan det blir duell över målskillnad i sista omgången.

Skador/avstängningar: Nils-Eric Johansson (avstängd), Ebenezer Ofori (skadad, förmodligen borta).

■ IFK GÖTEBORG

Tabellposition: 3:a, +29.

Återstående matcher:

26 oktober: AIK (b)

31 oktober: Kalmar (h).

Kommentar: Det får inte bli förlust mot AIK, då är guldet kört. Blåvitt måste ta poäng – och hoppas att Halmstad tar poäng av Norrköping samtidigt som AIK tappar poäng mot Örebro i sista rundan – för att själva kunna avgöra hemma mot KFF. Både 2007 och 2009 var det klassiska matcher mot AIK som avgjorde guldstriden. Upplagt för en riktig rysare på Friends Arena måndag den 26 oktober.

Skador/avstängningar: Thomas Rogne (långtidsskadad).

Sammanställning: Fredrik Jönsson, Emelie Fredriksson

Av: Erik Niva

Publicerad: