”Kalla det inte för min sista match”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Berörde hela USA – nu har 19-åringen tagit sitt sista andetag

1 av 12

Hon hann bara leva i 19 år – men åstadkom mer än de flesta kan drömma om.

När Lauren Hill tog sitt sista andetag på fredagsmorgonen hade hennes historia berört hela USA och säkrat minst 13 miljoner kronor för att rädda andra med cancer.

– Låt oss inte kalla det min sista match. Låt oss kalla det min första college-match, sa Hill efter att hennes egen dröm uppfyllts i november.

Lauren Hill hann inte bli någon stor idrottsstjärna – men hon hann bli en idrottshjälte. I november 2014 fick hennes historia vingar och flög över världen.

Ett år tidigare hade Hill fått beskedet att hon hade en hjärntumör. Läkarna gav henne två år. För basketälskaren som gick sitt sista år på high school innebar det att det var bråttom. Till college.

– Jag gav aldrig upp, trots att jag fått min dödsdom. Jag funderade aldrig på att luta mig tillbaka och inte leva livet. Jag sa till laget: ”ni skulle bara våga sluta för då kommer jag efter er. Tyck inte synd om mig”, berättade Hill för WKRC.

”Aldrig mått så bra”

Drömmen var att spela en basketmatch i college-ligan. I november 2014, ett år efter diagnosen, slog den drömmen in.

Mount St. Joseph fick dispens att flytta mötet med Hiram från den 15 november till den 2 november för att säkerställa att Lauren Hill skulle kunna vara med. När folket i lilla Mount Saint Joseph fick höra om Hills kamp blev trycket på matchen enormt.

Mötet flyttades till Xaviers Cintas Center i Cincinnati där varenda en av de 10 250 stolarna såldes ut. Amerikansk tv hängde på och Fox sände mötet live inför miljoner tittare. Hill gjorde matchens första och sista poäng.

– Det här känns som… jag har aldrig mått såhär bra i hela mitt liv, sa hon gråtandes i en intervju vid sidlinjen efter sin poäng.

– Jag hade förväntat mig att matchen skulle hållas i liten skala, här i vår lilla stad. Men det är världens största samhörighet. Världen har en stor samhörighet. Alla har kommit samman och det har varit så fantastisk.

"Tror botemedlet är på väg”

Efter matchen hade 19-åringen också en uppmaning till publiken.

– Låt oss inte kalla det min sista match. Låt oss kalla det min första college-match.

När Lauren Hill slöt ögonen för sista gången på fredagsmorgonen hade hon levt 19 år på jorden. Under de 19 åren hann hon uppfylla sin högsta dröm, samlade 10 250 personer till en college-match i basket som sändes direkt i tv, blev hedersdoktor på sin skola, uttagen i college-ligans drömlag, fick Fox Sports att lova att arrangera och sända en basketmatch varje år i hennes ära i kampen mot cancer och samlade in minst 13 miljoner kronor till cancerforskningen.

– Även om jag kanske inte kommer att vara här när det händer, så tror jag att botemedlet mot cancer är på väg. Jag hoppas att folk fortsätter att donera pengar.

Den 16 december gjorde hon sin fjärde och sista basketmatch i college-ligan. Det blev hennes sista college-match som spelare. Men låt oss inte kalla det hennes sista college-match.

Efter mötet utnämndes Lauren nämligen till hederscoach för laget vilket gör att namnet Lauren Hill för alltid kommer leva kvar för alla tjejer som spelar och kommer spela basket för Mount St. Josephs college. Lita på att de kommer vara inspirerade.

Se Fox Sports efter-matchen-intervju med Hill här (OBS: Extern länk).

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN