ATP (Tennis)

”Andy är inte butter utanför tennisbanan”

Av: 

Marie Carlsson

SPORTBLADET

Jonas Björkman om nya rollen som tränare, kärleken till musiken, valstipsen till Murray och det svenska tränarfenomenet: ”Har bra rykte”

Jonas Björkman är inte den som bangar för nya utmaningar.

Tvärt om. Den svenska ex-tennisstjärnan klev nyligen ned från scenen i Let’s Dance – och stegade rakt in i tränarrollen för världstrean Andy Murray.

– Ryktet säger att valsen inte gick så bra för honom på bröllopet, så jag får kanske ge honom några tips på dansandet också, säger Jonas Björkman.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

I februari ringde Andy Murrays agent upp Jonas Björkman. Det gällde ett tränarjobb. Intressant tyckte Björkman – men först skulle han anta en annan utmaning.

Att ställa upp i danstävlingen och underhållningsprogrammet Let’s Dance var aldrig någon tvekan.

– Jag gillar utmaningar och kliva utanför min comfortzone. Det kändes också naturligt eftersom det handlade om dans och musik. Även om jag inte hade dansat innan så har musik alltid betytt mycket, säger Jonas Björkman.

Två raka grustitlar

Framför allt var det innan matcherna som det svenska tennisesset lät högtalarna gå varma. En hel del ”dunka-dunka” blev det – och så en särskild låt precis innan matchen.

– Jag avslutade alltid med Let me entertain you med Robbie Williams just för att det var så jag kände. Det var dags att gå ut och under­hålla min publik.

Underhöll gjorde han även i Let’s Dance och hans medverkan blev längre än han väntat sig när han plötsligt var i semifinal. Men där tog det stopp och så fort han hade åkt ur tävlingen bar det av till Barcelona för en testvecka där samarbetet med Murray skulle prövas.

Det blev lyckat.

Sedan Jonas Björkman klev in som tränare bredvid höggravida Amelie Mauresmo har skotten gått som tåget. Murray har ägt på gruset och har med två raka ATP-titlar seglat upp som en utmanare till titeln i Franska öppna.

– Vi har fått en otroligt bra start, men det är inte bara min förtjänst. Amelie har gjort ett grymt jobb.

”Han älskar trashtalk”

Björkman håller Novak Djokovic som klar favorit. Men där bakom sätter han Andy Murray – och även formsvaga Rafael Nadal, som Murray krossade senast i Madrid.

– Även om Nadal inte visat sin fina form så har han fortfarande en historik i Paris som talar för honom. Har man vunnit nio av tio så... Jag vet själv hur det var när man kom dit man hade vunnit, man kände det som att man kom hem och fick en positiv känsla.

I Björkmans senaste samarbete har det hittills inte blivit så mycket musik.

– Jag har inte kommit dit än. Han har inte mycket musik innan matcher vad jag märkt, men det kommer kanske. Ryktet säger att valsen inte gick så bra för honom på bröllopet, så jag får kanske hjälpa honom med några tips på dansandet också.

Jonas Björkman fick in lite tennis i Let’s Dance. Den berömda segergesten, Brysselsteget, sågs redan vecka två i en quickstep.

– Vi visste ju inte hur länge jag skulle vara kvar och det kändes tvunget att ha med.

Något att föra över till Murray?

– Jag tror att det blir svårt. Kan han bjuda på det en på träning så skulle jag bli väldigt glad, men då måste jag nog ha gjort något jäkligt bra. Jag får sätta det i en vadslagning.

Världsstjärnan är inte precis känd för att dansa och le på tennisbanan.

– Om man bara ser honom på tennisplan så kanske man tänker att han är lite butter. Men det är verkligen inte hans personlighet utanför banan. Det är en otroligt skön kille som älskar trashtalk och ger och tar, han är fantastisk.

Murrays butterhet och den negativa energin som kan synas under matcher är en del av det Björkman vill hjälpa till med.

– Han är perfektionist och det var jag med. Jag märker att han blir frustrerad om han missar en boll och kanske glömmer bort att han trots allt leder. Han vill göra alla slagen bra.  Jag ska se om jag kan få honom att knyta näven.

Han hade länge varit intresserad av att testa tränarjobbet, men inte känt sig redo för att dra iväg och resa igen.

– Men får man frågan från världstrean så är det ju otroligt inspirerande.

Vad är det han hoppas att du kan hjälpa till med?

– Att bli lite mer aggressiv, komma fram mer på nät och positionering framför allt.

Så hur har det varit nu att stå bredvid i stället för på plan?

– Det är inte så mycket man kan göra, det är det som är annorlunda. Man är otroligt nervös. Det är ganska jobbigt och ovant. Men otroligt kul.

Kontrakt till årsskiftet

Det hörs att Björkman redan brinner för uppdraget. Att försöka förbättra någon som är näst intill felfri är kittlande.

– Kan man vara med och påverka honom att bli någon procent bättre på de bitar som gör att han kan uppnå sina mål så är det ju otroligt häftigt, säger Björkman.

Björkman kör på som tränare året ut, och lämnar framtiden öppen.

– Kanske finns det något annat dansprogram... Vi har faktiskt fått några uppdrag, så det blir lite fortsättning på dansen med Veera. Men nu blir det fokus på tränar­rollen.

Ett arbete som innebär mycket tid på resande fot – borta från barnen och familjen.

– Det är lite tufft. Både jag och hela familjen är vana vid att jag är hemma och jobbar hemifrån. Men det blir okej nu i sommar när de kan komma och hälsa på i London.

”Väldigt attraktiva”

Och på touren finns många välkända ansikten för Björkman. För även om det inte precis kryllar av svenska spelare är Jonas Björkman långt ifrån ensam svensk tränare till världseliten.

Den svenska explosionen av tränare är en snackis i tennisvärlden och Björkman förklarar boomen med ex-tennisstjärnornas framgångar på 80- och 90-talet. Och tränarna som de hade då.

– De la grunden till att svenskar är väldigt attraktiva på marknaden. Sen har vi ett väldigt bra rykte överlag. Alla som lyckats på touren har varit noga och proffsiga.

Än har teamet inte ställts mot något av de andra svensklägren. Men det lär komma.

– Det blir väldigt roligt. Tänk om Stefan Edberg står i andra boxen. Det kommer vara lite komiskt, och konstigt. Det blir en match i matchen, ungefär som när vi var aktiva. Vi hade en otroligt härlig kamratskap när vi var ute men när vi väl möttes fick man släppa den biten och göra sitt jobb på banan. Nu får man göra sitt jobb utanför banan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

ATP (Tennis)

Novak Djokovic

Jonas Björkman

Tennis