Publicerad:
Uppdaterad:

Bröt ryggen ifjol – körde hem seger

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag brinner för det här”

Anders Mellgren.
Foto: Bildbyrån
Anders Mellgren.

Speedwayföraren Anders Mellgren bröt ryggen i en våldsam krasch i England förra året.

Under tisdagen förde han Indianerna till seger mot Smederna.

– Jag brinner för det här, säger 23-åringen.

Indianerna har besegrat Smederna med 49-41 på bortaplan och Anders Mellgren hastar ur duschen för att ge en segerintervju.

– Det var roligt, säger han på bred värmländska.

Det tro tusan att det var roligt. Mellgren blev utan poäng i premiären mot Dackarna och det började lika illa på motorstadion i Eskilstuna.

Han kom sist i sina två första heat och det tredje fick han inte köra eftersom lagledaren Daniel Andersson Bäckström valde att toppa laget med Antonio Lindbäck.

Det såg inte ut att bli Mellgrens kväll, men det blev det. 23-åringen rullade fram till starttejpen två gånger efter pausen och körde hem femettor i par med Rory Schlein respektive Fredrik Lindgren.

”Inga bra starter”

– Det var svårt i början. Jag hade inga bra starter och det var tungt sprut. Sedan släppte det. Ja, det var ”bar å åk”. Jag var så fokuserad och det är viktigt att visa att jag kan ta poäng i elitserien också. Det här ska jag ta med mig, säger han.

De flesta trodde att Anders Mellgrens karriär tog slut i Middlesbrough förra året. Hans dåvarande klubb i England, Scunthorpe, mötte Redcar när svensken fick stoppsladd och blev påkörd av en annan förare.

Fraktur på kota

Mellgren fördes i ambulans till sjukhus, där det konstaterades att han hade en fraktur på en ryggkota.

– Det var C5-kotan, som sitter mellan skulderbladen. Nu är jag stelopererad, har stag och skit i ryggen, säger Anders Mellgren.

Läkarna som genomförde den fem timmar långa operationen pratade om att han skulle vara borta från all speedway i ett halvår, men redan efter sju veckor satt värmlänningen på cykeln igen.

Handikappidrottaren Anders Olsson och hans fru Annica hjälpte honom med rehabiliteringen. De bor inte långt ifrån varandra i Hagfors.

Var det en självklarhet att fortsätta med speedwayen efter olyckan?

Anders Mellgren har, berättar han, ställt frågan till sig själv många gånger.

– I början tänkte jag: ”Vad fan håller jag på med?” Sedan blev jag sugen igen, och det är klart att jag skulle bli det. Jag brinner för det här och har gjort det i hela livet.

Han har kraschat på nytt, senast i torsdags. Det var då, när hans allsvenska klubb Valsarna mötte Örnarna, han körde ihop med lagkamraten Dennis Jonsson, som drabbades av hjärnskakning och en spricka i skulderbladet.

Anders Mellgren hade tur i oturen, igen. Han slog i axeln men klagar inte över den ihållande värken.

– Det är ingen större fara. Jag har smörjt in mig med tigerbalsam, säger han.

Fotnot: I kvällens andra match, som bröts efter nio heat, besegrade Dackarna Rospiggarna med 32-22.

Publicerad:
Publicerad: