Indy Car-förare död efter olycka

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Motorvärlden sörjer: ”Han var en mästare!”

1 av 4 | Foto: VIASAT
Justin Wilson träffas i huvudet av en lös del från Sage Karams bil.

Den brittiske Indy Car-föraren Justin Wilson fick livshotande skador när han träffades av delar från en annan bil som kraschat under säsongens näst sista lopp i Pennsylvania.

Wilson fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda, skriver Fox News.

Han blev 37 år.

Idrottshjältarna som dog för tidigt

Det var loppets ledare Sage Karam som fick sladd, spann runt och slog i skyddsmuren. Delar från bilen flög iväg och träffade Wilson, som åkte precis bakom Karam, i huvudet. Troligen träffades han av noskonen.

– Du har ju huvudet exponerat, men det är verkligen maximal otur att bli träffad av flygande delar, säger Wilsons stallkamrat Ryan Hunter-Reay som vann loppet.

Indy Car släppte ett uttalande om att Wilsons läge var kritiskt och att han befann sig i koma.

Ungefär ett dygn senare kom beskedet: Justin Wilson dog av sina skador, skriver Fox News.

"Det här är en kolossalt sorglig dag för Indycar liksom för motorsportvärlden i stort", skriver Mark Miles, vd för Indycars moderbolag Hulman & Co, i ett uttalande.

Yngre brodern sörjer

Justin Wilsons yngre bror Stefan, som också är racingförare i Indy Car, skriver på Twitter:

”Kan inte ens börja beskriva saknaden som jag känner just nu. Han var min bror, min bästa vän, min förebild och mentor. Han var en mästare!”. Stefan berättar också att Justins organ kommer att doneras.

”Mina tankar är med honom”

Svenske formel 1-föraren Marcus Ericsson var en annan av alla inom motorvärlden som uttryckte sitt stöd till Wilsons familj efter att kraschen ägt rum natten mot måndagen, svensk tid.

”Vaknar upp till nyheten om Justin Wilsons hemska krasch. Alla mina tankar är med honom och hans familj. Fortsätt kämpa!” , skrev Ericsson på twitter.

Justin Wilson, som körde 16 formel 1-lopp under 2003, har därefter kört racing i USA, framför allt i Indy Car där han kört 174 lopp.

Första sedan 2011

Wilsons dödsolycka var den första i Indycar sedan 2011 då britten Dan Weldon omkom i en masskrasch i ett lopp i Las Vegas. Den amerikanske racinglegenden Eddie Cheever vill nu att racingförarna går samman och tar fram idéer för att göra racingsporten säkrare.

– Säkerheten är ett pågående projekt. Mycket har gjorts, men nu måste vi fokusera ännu mer på säkerhetsarbetet, säger han.

Idrottshjältarna som dog för tidigt

Sportbladet-TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN