Debutanten: ”Blir en hardcore-känsla”

1 av 14 | Foto: © RICKARD NILSSON
SPORTBLADET

Hon fann kärleken och en ny idrott på samma gång för mindre än ett år sedan.

Nu ska Veronica Liljeroth, 28, debutera på världens största styrkefestival – som Strongwoman.

– Jag ville bli stark – och det blir man fan här, säger hon.

Under fyra dagar samlas världseliten i alla tänkbara styrkesporter som armbrytning, styrkelyft, bodybuilding och olika fitnessgrenar i Columbus, Ohio, i USA för Arnolds Sports Festival, uppkallad efter Arnold Schwarzenegger.

En av de färskaste grenarna på programmet är Strongwoman, kvinnliga motsvarigheten till de Strongmantävlingarna som varit en välkänd klass i flera decennier. I damernas lättaste klass, 63,7 kilo, hittar vi Veronica Liljeroth i startlistan.

Hade du sagt det till henne för ett år sedan hade hon i bästa fall rynkat på näsan och frågat vad det är för någon idrott du pratar om.

”Fastnade direkt”

– Jag träffade min kille Ola för ett år sedan och han höll på med sådant här. Själv hade jag tänkt börja tävla Body Fitness men tänkte att jag kan väl prova – och jag fastnade direkt, säger hon och fortsätter:

– Min tanke innan var att jag ville vara stark – och det blir man fan här. Vi lyfter tungt, flippar däck, drar i bilar och lyfter stenar. Jag märkte att jag fort blev bättre och bättre och vinnarskallen säger ju att när det går bra så vill man bara ha mer.

Redan på andra tävlingen, den första i lättvikten, slutade hon tvåa och kvalade in till Arnolds. Där väntar fyra stentuffa grenar:

Farmers walk, där man går med en typ av väskor i händerna som väger 80 kilo.

Cirkushantel, pressa en 40-kiloshantel över huvudet så många gånger du kan.

Atlasstenar, där man ska lyfta en 70-kilossten över en ribba så många gånger som möjligt på tid.

Samt avslutade Husafellsstenen, en triangelformad sten som väger 90 kilo som man ska bära så långt som möjligt.

”Är verkligen smutsigt”

Veronica Liljeroth ser fram emot Farmers walk men har stor respekt för cirkushanteln.

– Jag har aldrig haft 40 kilo över huvudet men när det är tävling gör jag alltid bättre i från sig.

Motståndet har hon dålig koll på.

– Nej det är en av de tyngsta tävlingarna i världen så kanske har jag tagit mig vatten över huvudet, men bara att få prova på en hög nivå är rätt häftigt.

Strongwoman är rätt långt efter Strongman i utvecklingen, men om du skulle sälja in det till fler kvinnor hur skulle du göra det?

– Vill man utmana sig själv är det det här man ska hålla på med, man blir stark på riktigt. Det är verkligen smutsigt, smutsigt när man ser det, det blir en hardcore-känsla och det är lite häftigt.

Tävlingarna i Strongwoman inleds på fredag förmiddag lokal tid.  

ARTIKELN HANDLAR OM