Ny rysk dopningsskandal

Foto: AP
Vladimir Gusev.

avTT-AFP-Reuters

SPORTBLADET

I förra veckan stängde det ryska friidrottsförbundet av sju friidrottare från OS-tävlingarna på grund av misstänkt dopning.

På tisdagen sparkades en cyklist och två gångare ur den ryska OS-truppen.

Vladimir Gusev var en av medaljfavoriterna i cyklisternas tempolopp, men det ryska cykelförbundet har strukit honom från OS-truppen sedan han fick sparken från sitt proffsstall på grund av misstänkt dopning efter att ha uppvisat onormalt höga blodvärden vid ett test under en träningsperiod.

Tillbringat tid på hög höjd

Detta trots att han enligt det ryska cykelförbundets ordförande, Alexander Gusjatnikov, inte har anklagats för att ha använt prestationshöjande medel.

– Vi tror på honom men vem vet? Gusev har tillbringat en del tid på hög höjd och det kan ha effekt på blodvärdena. Men det enda vi kan göra nu är att vänta och se. Det är en tragedi för honom, säger Gusjatnikov.

Order från idrottsministern

Avstängningen kommer efter order från högsta ort. Den ryske idrottsministern Vitalij Mutko har sagt att det är viktigare att undvika skandaler än att vinna medaljer. Och han har pekat ut cykling som en sport som nästan är körd i botten på grund av dopning.

Förra veckan hade Mutko ett möte med Gusjatnikov och sade att dopningsanklagelser inte fick svärta ned de ryska insatserna i OS.

På tisdagen blev det också klart att två ryska gångare missar OS, enligt nyhetsbyrån AFP. En källa i det ryska friidrottsförbundet säger till AFP att två manliga gångare fastnat i ett dopningstest och inte kommer att få delta i OS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS