”Stoppa damerna”

avThomas Tynander, Victor Melander

Sveriges OS-hopp Naim Terbunja: ”Det skulle förstöra boxningen”

FUKUOKA. Boxning i OS är unik – som enda sport där kvinnor inte får delta.

Många vill ha en förändring – men inte alla:

– Jag hoppas att damboxningen inte blir OS-sport. Det skulle förstöra boxningen, säger Naim Terbunja, 23, svenskt medaljhopp i Peking.

Foto: Bildbyrån
Naim Terbunja.

De första moderna olympiska spelen avgjordes i Atén år 1896 – och inga kvinnor tilläts tävla. Sedan dess har de flesta könsgränser i OS rivits – utom i boxning och konstsim. I boxing får endast män tävla och när konstsimmet avgöra är det bara kvinnor i bassängen.

Senast år 2005 var frågan om damboxning uppe i Internationella Olympiska Kommittén, IOK, men något beslut om förändring togs inte. Däremot talar mycket för att damboxningen efter stora påtryckningar utifrån finns på OS-schemat i London, 2012.

Är inte ensam

Men alla stödjer inte utvecklingen.

– Jag hoppas att damboxningen inte blir OS-sport. Det skulle förstöra boxningen, säger Naim Terbunja, som boxas i 75-kilosklassen.

Terbunja är inte ensam om sin åsikt, få manliga boxare stödjer aktivt att damer skall tillåtas boxa i olympiska spel. Terbunja valde att själv utveckla sina åsikter när Sportbladet bad om hans åsikter när det gäller boxningens framtid.

– Damboxning i OS skulle betyda färre klasser för oss och det är tufft redan som det är i dag, svarade han. Så för boxningens skull hoppas jag inte att det blir så att damboxning blir en OS-gren.

Men är det inte för många viktklasser i boxning?

– Nej, de har ju redan minskat två klasser. Skulle de ta bort ännu fler viktklasser skulle det förstöra ännu mer.

Stor skillnad

Men finns det ingen möjlighet att damerna ändå skulle få boxas i OS, precis som de gör inom brottningen?

– Ja, om det inte är på bekostnad av killarna, då kan de väl få komma, menar Naim Terbunja som samtidigt vill poängtera att man bör ta hänsyn till att det är stor skillnad på herr- och damboxning:

– Jag tror inte det skulle bli så populärt att kolla på damboxning. Det är i alla fall inget jag skulle sätta mig och se på tv, ändå är jag intresserad av boxning!

Men damboxningen har växt på senare år?

– Jo, den har växt och inom tjugo eller trettio år kan damerna bli bra boxare. Men just nu är det stor skillnad.

Du tycker inte att de är bra boxare?

– Sverige har ju väldigt bra damboxare, vi har ju Anna Laurell som är dubbel världsmästare, och just henne hade jag kanske kollat på eftersom jag tycker om henne som person. Och?….?visst, för boxningen skull är det ju bra om det är mycket boxning i OS, men inte om det betyder att killarnas platser minskas.

”Klart att det svider”

Klara Svensson, ett av de största löftena inom damboxning, är förvånad över landslagskompisens utspel.

– Han har aldrig sagt så innan, men han kanske inte vågar säga det till mitt ansikte. Det är klart att det svider. Jag tycker det är tråkigt att vi inte finns på programmet, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS