Sverige besegrade stora guldfavoriten

Lag Hasselborg imponerar i OS-curlingen

avStefan Holm

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Lag Anna Hasselborg fortsätter att övertyga i OS-curlingen.

Svenskorna slog guldfavoriten Kanada med 7–6 efter skiljespel.

– Vi tror på oss själva men det är ett historiskt tufft startfält, säger den svenska skippern.

Lag Hasselborg, som även omfattar Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs, inledde OS med att köra över Danmark (9-3) och var under torsdagen tillbaka i Gangneung curlingcenter.

Där väntade tuffaste tänkbara motstånd i lag Rachel Homan, men svenskorna vann den första omgången med 2–0 och var aldrig i underläge.

– Laget var grymt och kämpade till sista sten. Det var sjukt kul att spela, säger Anna Hasselborg.

Vad betyder det, rent psykologiskt, att slå Kanada i det här skedet av turneringen?

– Det är stort att vinna mot Kanada. Det är ett av världens bästa lag och vi har många förluster mot dem. Jag är glad att det kom en vinst under OS, säger Hasselborg.

– Ja, det betyder mycket att vi får självförtroende så här tidigt i turneringen. De är ju favoriter och ett väldigt högt rankat lag. Det är jättehärligt att ta med sig det här, fortsätter Agnes Knochenhauer.

Kanada är regerande OS-mästare men i Sotji var det lag Jennifer Jones som besegrade lag Margaretha Sigfridsson i finalen.

Supermaktens representant i Sydkorea har fått en mardrömsstart på turneringen. Förlusten mot Sverige föregicks av en annan, 6–8 mot värdnationen.

Dubbla förluster

Anna Hasselborg är förvånad men vill inte prata om skrällar.

– Det är ett historiskt tufft startfält om man ser till världsranking och hur lagen har gått under säsongen, säger 28-åringen till Sportbladet.

Framförallt är de asiatiska lagen är på frammarsch i en sport där Kanada, Sverige och Storbritannien har tagit samtliga OS-guld på damsidan.
– Kina och Korea har haft en väldigt bra säsong och Japan tog VM-silver för två år sedan, så det är tuffa nationer, säger Anna Hasselborg.

Hon nämner även OAR (Ryssland) som står för motståndet när matchspelet fortsätter under fredagen.

Sverige vägrar förlora

Även det svenska herrlaget, med Niklas Edin som skipper, är obesegrat så här långt in i turneringen.

Vill det sig väl kan OS-turneringen avslutas med två svenska lag i final.

– Jag gillar verkligen grabbarnas chanser och tror på oss också. Vi kan båda vara där om vi presterar på den nivå vi kan nå, säger Anna Hasselborg.

ARTIKELN HANDLAR OM