Anna Haag får chansen i stafetten

Reporter: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

PYEONGCHANG. Anna Haag får chansen i OS-stafetten.

Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter fick det tunga beskedet om att de står utanför laget av förbundskapten Rikard Grip.

– Både hon och Ida blev besvikna vilket jag har respekt för, säger han.

Det svenska stafettlaget på damsidan kommer se ut så här: Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson.

De tre sista var givna. Den öppna platsen konkurrerade Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk och Anna Haag om.

Förbundskapten Rikard Grip berättade i natt svensk tid att det blir Anna Haag som kör den.

Anna Haag som inte fick till det i skiathlon och var långt efter täten får nu en ny chans.

– Det har inte varit självklart. Vi har värderat och tittat på framförallt de klassiska loppen som varit under säsongen. Det är alltid en utmaning när man ska värdera individer mot varandra när de inte ställer upp i samma tävlingar. Sen har vi också tittat på det senaste som varit under OS också, säger Rikard Grip.

Anna Haag
Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN
Anna Haag

”Bestämde oss i går”

Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter fick chansen före Anna Haag på 10 km fritt, men deras resultat 21:a och 34:a räckte inte till. Det handlar i stafetten om en sträcka i klassisk stil och Hanna Falk var femma i den klassiska sprinten.

– Vi bestämde oss i går efter tävlingen. Vi kan inte säga att det bara var gårdagens lopp, men vi ville vänta in det innan vi skulle ta det definitiva beslutet, säger Rikard Grip.

Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter fick det tunga beskedet direkt av förbundskaptenen. Hanna Falk petades även i fjol på VM från stafetten och var besviken över beskedet.

– Både hon och Ida är givetvis väldigt besvikna. Vilket jag har full respekt och förståelse för. Båda två har kämpat stenhårt för att få köra den här stafetten. Det är aldrig roligt att ge ett sådant besked till en individ som inte får åka, säger Rikard Grip.

Förbundskaptenen sa tidigare i veckan att de inte vet hur Anna Haags form är. Samtidigt har hon har erfarenhet av tidigare stafetter och gjort det bra i klassiska lopp i år.

– Jag tror att hon kan göra det väldigt bra på den klassiska sträckan. Hon kom inte upp till den nivån senast, men är ändå med rimligt bra på den klassiska delen, säger Grip.

Hur tog hon beskedet då?

– Hon var givetvis väldigt glad och fokuserad inför den uppgiften som kommer. Hon har nog känt att det funnits en möjlighet. Hon har presterat bra på 10 km klassiskt under säsongen.

Finns det en risk att ni inte riktigt vet var hon står?

– Ja, det är klart att vi har inte med ett resultat från gårdagen. Vi har fått gå på det vi har sett dom tävla tidigare, sen handlar det om att gå på en liten intuition och känsla och den är svår att sätta fingret på.

Pekar ut Norge

Rikard Grip pekar inför stafetten ut Norge som främsta favorit och inte Sverige som, tog guld i Sotji och som har en guld- och en silvermedaljör i laget.

Norge har skjutit på sin presskonferens inför stafetten vilket Rikard Grip tar som ett tecken på att deras lagledning också sliter med uttagningen.

– Det är inte lätt att veta vilka beslut man ska fatta, det tror jag att de håller på att göra nu också när de skjuter på sin presskonferens. Men Norge är skyhög favorit. De ska bära favoritskapet och vi slår ur underläge, säger Rikard Grip.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad: