Jeng och Fritz utslagna i stav

SPORTBLADET

Stavhopparduon Alhaji Jengs och Jesper Fritz första OS-framträdanden i stavhopp stannade vid kvalet.

Alhaji Jeng var närmast en finalplats. Göteborgaren var en av få som gick in så sent som på 5,55. Han klarade höjden direkt, men på 5,65 tog det stopp. Tretton hoppare klarade 5,65, och därmed var finalfältet fyllt, trots att kvalhöjden var satt till 5,75.

Foto: Utslagna Alhaji Jeng och Jesper Fritz fick lämna OS redan i kvalet.

– Det kändes bra i dag. Tråkigt att jag inte får med mig den känslan på de höga höjderna, sade Jeng.

– I första försöket blev staven för mjuk, så i andra och tredje försöket var jag tvungen att byta till en hårdare stav. Jag har aldrig hoppat med den förut och jag fick inte riktigt med mig farten upp.

Jeng tog sensationellt silver i inne-VM 2006, men får vänta på sin första stora mästerskapsfinal utomhus.

”Fick värsta kicken”

Jesper Fritz rev ur sig på 5,55. Malmöhopparen gick in på 5,30, som han behövde två hopp för att klara av. Sedan gled han över 5,45 i sitt första försök.

Fritz har 5,70 som personbästa och har hoppat 5,63 i år. Jeng har varit över 5,72 i år och har 5,80 som personligt rekord.

– Hela upplevelsen med OS kändes som den borde ha känts. När jag kom in på arenan fick jag värsta kicken. Men det kändes som om det var någon teknisk grej som jag missade i dag, som gjorde att jag hela tiden tog ribban på vägen ner, sade Fritz.

– Hur som helst var det jäkligt häftigt. När Bolt sprang...allting bara steg, vilket liv det blev. Mäktigt.

Svenskarna hade fint sällskap bland de utslagna i det nästan 3,5 timmar långa kvalet. Inte mindre än fyra av sex sexmetershoppare försvann, däribland amerikanerna Jeff Hartwig och Brad Walker. Walker har hoppat högst i världen i år, 6,04, men han väntade ända till 5,65 och då rev han alla tre försöken.

Även australiern Steve Hooker levde farligt. Han har hoppat 6,00 i år och gled över 5,65 i sista försöket.

Finalen avgörs på fredagen.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS