Lewis skeptisk till Bolt

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ifrågasätter den snabba resultatutvecklingen

Carl Lewis är skeptisk till jamaicanen Usain Bolts framgångar i OS.

– Om du inte ifrågasätter att någon springer på 10,03 och ett år senare på 9,69 är du dum, punkt slut, säger den förre sprintstjärnan till Sports Illustrated.

I en intervju i sportmagasinet Sports Illustrated som återges av brittiska Telegraph säger den 47-årige amerikanen, flerfaldig OS- och VM-guldmedaljör i längdhopp och sprint, att han är orolig över att flera jamaicanska friidrottsstjärnor kan vara dopade och hävdar att testerna av det framgångsrika örikets friidrottare är långt från tillräckliga.

– Jag anklagar ingen. När folk frågar mig om Bolt svarar jag att han kan bli den största idrottsmannen genom tiderna.

Men Lewis ställer sig frågande till Usain Bolts snabba resultatförbättringar som vann honom dubbla guld och världsrekord på 100 och 200 meter i Peking-OS i augusti och vill inte hylla Bolt nu och riskera att bli besviken i framtiden om Bolt skulle testa positivt i framtida dopningsprov.

Lewis, som själv omgärdades av dopningsrykten under sin tid som aktiv men som aldrig fälldes, nämner också att statistiken talar sitt tydliga språk.

– Här är listan: Ben Johnson, Justin Gatlin, Tim Montgomery, Tyson Gay och de två jamaicanerna (Asafa Powell och Bolt). Sex människor har sprungit under 9,8 sekunder. Tre av dem har testat positivt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN