Längdskidor

Svenska damerna trea i stafetten

Foto: FOTO: SCANPIX

SPORTBLADET

Charlotte Kalla fick sällskap på pallen av lagkamrater på söndagen.

Men svenskorna fick nöja sig med tredje plats i världscupstafetten efter Norge och Finland.

För två vintrar sedan kom svenskorna etta, tvåa, trea och fyra i stafetterna. Men förra året blev raden 8–5–4 – mest beroende på att åkare som Britta Norgren, Lina Andersson och Anna Olsson (f d Dahlberg) var mer eller mindre ur spel.

Men den här säsongen är målet givet – medalj i VM i februari. Konkurrensen har hårdnat igen. Britta Norgren är tillbaka i gammalt gott slag och även Andersson och Olsson är på väg mot forna dagars styrka.

– Drömmen var att komma på pallen igen. För två år sen var vi det ett antal gånger, sade Charlotte Kalla, som efter sin utklassningsseger på 15 km fritt hade kraft att avancera till tredje plats och åka snabbast av alla på slutsträckan.

– Vi har mycket kvar att ge, försäkrade hon.

”Svårt att komma fram”

Det återstår bara en stafett i världscupen före VM i Liberec. Den avgörs i franska La Clusaz den 7 december. Det gäller att ta chansen när den kommer för svenskorna.

I stafetten i Gällivare var Lina Andersson förvisad till andralaget. Men hon kontrade med att åka snabbast av de tre svenskorna på startsträckan, förstalagets Jenny Hansson var nästan tio sekunder bakom Andersson, och ger inte upp landslagsplatsen i första taget.

– Jag har haft en överansträngning i nederbenet och inte kört skate på tre och en halv månad. Men i klassiskt går det bra, sade Malmbergetåkaren, som var sexa och knappa halvminuten från täten.

– Det var bara ett spår, så det var svårt att komma fram när man startade långt bak.

Spurtstrid om förstaplatsen

Norge vann den nordiska kampen mot Finland med fyra tiondelars marginal. Norskan som spurtbesegrade Riita-Liisa Roponen, Marthe Kristoffersen, är ett nytt stjärnskott. 19 år ung gjorde hon sin första stafettstart i det norska förstalaget.

– Men jag var väldigt nervös, sade hon efter sin succédebut.

Kalla kom i mål 42,7 sekunder efter och hade 13 sekunder ner till fyra Sabina Valbusa, Italien. Britta Norgren hade femte bästa tid på andrasträckan – hon passerade sju åkare – och Anna Haag var fjärde snabbast på den tredje.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor