Erik Niva tippar gruppspelet

SPORTBLADET

En hjältes hemkomst. En rejäl östeuropeisk utmaning. Ett grek-cypriotiskt sjöslag. Och så förstås en Hulk i farten och en Mellerudare på Old Trafford. Det här ser Sportbladets Erik Niva fram emot i CL-gruppspelet.

✓Grupp A:

Chelsea, England, Roma, Italien, Bordeaux, Frankrike, Cluj, Rumänien (Mikael Dorsin).

Nivas kommentar: För sex år sedan var CFR Cluj en liten kvartersklubb i den rumänska tredjedivisionen – nu ska de åka till Stadio Olimpico och Stamford Bridge. De är inte de blåbär du tror, men kommer ändå få slåss med Bordeaux om att undvika sistaplatsen. Avancemangsfrågan känns solklar.

De går vidare: Chelsea och Roma.

✓Grupp B:

Inter, Italien (Zlatan Ibrahimovic, Goran Slavkovski), Werder Bremen, Tyskland (Markus Rosenberg), Panathinaikos, Grekland (Mikael Nilsson), Anorthosis F. Cypern.

Nivas kommentar: Efter chocken när Anorthosis slog ut Olympiakos och Omonia gjorde detsamma med AEK ekar frågan: har cypriotisk fotboll sprungit om grekisk? Det är vad storyn här handlar om.

De går vidare: Inter och W. Bremen.

✓Grupp C:

Barcelona, Spanien, Sporting Lissabon, Portugal, Basel, Schweiz (Behrang Safari), Sjaktar Donetsk, Ukraina.

Nivas kommentar: Vi kan ju bara tänka på Hjalmar Jonssons bakhuvud och drömma om Messi på Ullevi och Söder på Camp Nou. Men nu är det som det är, vi får ta vad vi får och vi som gillar östeuropeisk fotboll får glädja oss åt ett Sjaktar Donetsk som äntligen tar klivet förbi gruppspelet.

De går vidare: Barca och Sjaktar.

✓Grupp D:

Liverpool, England, PSV Eindhoven, Holland (Andreas Isaksson), Marseille, Frankrike, Atlético Madrid, Spanien.

Nivas kommentar: Gruppspelets allra mest omtalade historia: Fernando Torres kommer hem till Vicente Calderon. ”El Niño” har blivit stor, och är numera läromästaren som ska ta sig an stekhete Agüero. Efter mer än ett årtionde är Atlético tillbaka, och lottningen är näst intill förutbestämt bra.

De går vidare: Liverpool och Atlético.

✓Grupp E:

Man. United, England, Villarreal, Spanien, Celtic, Skottland, Ålborg, Danmark (Andreas Johansson).

Nivas kommentar: Ännu en brittisk batalj mellan Man U. och Celtic, det känns som att vi upplevt det förr. Betydligt mer spännande då att följa Ålborg, att se vad en bonnaklubb från Nordjylland kan uträtta på Old Trafford och hur Andreas Johansson egentligen står sig mot Sebastián Eguren.

De går vidare: Man U. och Villarreal.

✓Grupp F:

Lyon, Frankrike (Kim Källström), Bayern München, Tyskland, Steaua Bukarest, Rumänien, Fiorentina, Italien.

Nivas kommentar: Ah, så här ska det se ut – en genuint oviss grupp. Steaua kommer att ta sina poäng den här gången, och Fiorentina kan definitivt hota både Lyon och Bayern. Grundtipset måste ändå landa på de två favoriterna, men här får jag faktiskt lov att erkänna att jag misstänker att jag har fel.

De går vidare: Bayern och Lyon.

✓Grupp G:

Arsenal, England, Porto, Portugal, Fenerbahce, Turkiet, Dynamo Kiev, Ukraina.

Nivas kommentar: Porto brukar kunna besegra oddsen, men efter all turbulens kan jag inte se dem få ihop det. Även om jag – som alla rättrogna – inte kan låta bli att älska att deras nye brasseforward heter Hulk. Efter demoleringen av Spartak Moskva kanske det är farligt att rutinmässigt avfärda Dynamo Kiev? Nja.

De går vidare: Arsenal och Fenerbahce.

✓Grupp H:

Real Madrid, Spanien, Juventus, Italien (Albin Ekdal, Olof Mellberg), Zenit S:t Petersburg, Ryssland, Bate Borisov, Vitryssland.

Nivas kommentar: Jaha, Danny. Är du värd 275 miljoner kronor? Kan du ersätta Arsjavin som Zenits kreatör? Om vi får två ja så tror jag att Zenit kommer att pressa Juve hela vägen, men förmodligen är det en säsong för tidigt för europeisk fotbolls nya maktfaktor. Bate Borisov? En diktatur blir inte charmigare.

De går vidare: Real Madrid och Juve.