Klüft till final efter 6,70 i första hoppet

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det känns som det finns mycket i kroppen...”

PEKING. Carolina Klüft gjorde ett godkänt kvalhopp.

Nu är hon ett medaljhopp.

– Det känns som det finns mycket i kroppen, sade svenskan efter 6,70 i längdkvalet.

Carolina Klüft hoppar 6,70.
Foto: GETTYS
Carolina Klüft hoppar 6,70.

Carolina Klüft behövde bara ett säkerhetshopp för att ta sig till OS-final i längdhopp. Svenskan flög 6,70 trots att hon trippade en aning i löpningen in mot plankan.

– Det var inte det bästa hoppet, jag var lite passiv mot plankan. Men jag ville verkligen ha ett godkänt hopp, sade Klüft.

Men 6,70 räckte ändå med en decimeters marginal för att ta en av de tolv platserna i fredagens final. Klüft hade sedan ett långt övertrampshopp i andra omgången och avstod från sitt tredje hopp då hon redan var finalklar. Hon var mest nöjd med sitt övertrampshopp.

– Det var runt sju meter, men då var det också lite övertramp.

– Jag skulle ha lyssnat på Agne. Han sade att jag skulle flytta tillbaka två fot, men jag flyttade bara bak en och en halv. I finalen kommer jag att lyssna på honom.

Glimrande form

Att ansatslöpningen går för fort tyder på att Klüft är i glimrande form. Från inhoppningen till sista kvalhoppet flyttade hon bakåt över sex fot.

– Hon är i mycket bra form, sade tränaren Agne Bergvall och blinkade på samma sätt med ögonen som när man frågade honom om Klüft kunde göra över 7 000 poäng i sjukamp.

Det kan mycket väl bli över sju meter för första gången i fredagens final, och då den portugisiska förhandsfavoriten Naide Gomes hoppade borta sig i kvalet kan Klüft mycket väl vinna om hon sätter svenskt rekord.

– Nu är det jätteöppet. Det fanns en tjej som var outstanding och hon får inte vara med i finalen, sade Bergvall.

Naide Gomes fick panik efter två övertrampshopp och trippade bara fram till plankan i sitt sista hopp. Helt utan fart hoppade hon 6,29, det behövdes 6,60 för att nå final. Gomes världsårsbästa är 7,12.

Klüft var först fram att trösta portugisiskan.

– Att Naide försvinner är för jäkligt. Hon är den som har dominerat hela sommaren och jag tycker att de bästa tjejerna ska vara med i finalen. Hon var absolut guldfavoriten.

Även meriterade ryskan Tatjana Kotova och grekiska trestegsspecialisten Hrysopiyi Devetzi missar fredagens final.

Det var bara tre tjejer som hoppade längre än Klüft i tisdagens kval, amerikanskan Brittney Reese var bäst med 6,87.

Så det kan mycket väl bli svensk medalj på fredag.

Finalen avgörs 13.20.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN