Spanien mästare efter 44 års väntan

Fernando Torres matchhjälte

Viva Espana. 44 års väntan är över. Äntligen kan Spanien fira ännu en mästerskapstitel och den store hjälten heter Fernando Torres.

– Spanien är det klart bästa laget, säger Sveriges förbundskapten Lars Lagerbäck till TV 4.

Finalen blev precis så bra som alla hade hoppats. Två lag som ville spela fotboll och allra mest ville Spanien. De hade inte bara det vackra passningsspelet, de hade även den största hungern och den manifesterades främst av Fernando Torres. El Nino, barnet, visade sig vuxen uppgiften att som ensam forward leda den spanska offensiven i den första stora finalen på 24 år.

Litade på passningsspelet

Förutom en tung tysk press på bollhållaren under de första 10 minuterna och en vild jakt på kvittering under en kvart av andra halvlek var det Spaniens match. De rödklädda vågade lita på sitt passningsspel precis som tidigare under mästerskapet och det betalade sig. Tungan på vågen var dock Fernando Torres. Säsongen i Liverpool har utvecklat honom och det visade han i finalen.

Iskall framför mål

Han tog löpning på löpning i djupled och de tyska backarna lyckades inte hålla ordning på honom under alla de 77 minuter han var på planen. I den 23:e nickade han i stolpen. Tio minuter senare kom målet. På en av många djupledsbollar jagade han vidare trots att tyskarna tycktes ha det under kontroll. Vänsterbacken trodde att målvakten Jens Lehman skulle hinna fram, det gjorde han inte. I stället fick Torres fram en fot och iskallt lyfte han bollen över målvakten.

Två forwards gav tryck

Spanien kontrollerade sedan stora delar av matchen genom att rulla boll. Först när tyske förbundskaptenen Joachim Löw bytte in Kevin Kuranyi och spelade med två forwards fick de tryck mot det spanska målet. Iker Casillas tvingades dock aldrig göra någon svår räddning. Som exempel hade Tyskland bara ett enda skott på mål, Spanien sju.

Rätt lag vann

Det är ett tydligt bevis på att rätt lag vann. Spanien har väntat i 44 år och nu har de visat att de kan gå hela vägen i ett mästerskap och vinna. De har vunnit alla sina matcher i EM-slutspelet.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.