Kalla sjuk – åker inte till Kanada

Efter Tour de Ski-succén kom reaktionen för Charlotte Kalla.

Den nya skiddrottningen har drabbats av en bakterieinfektion och i stället för världscupturné i Kanada har det blivit penicillinkur och vila.

Kalla – tvingas hoppa av världscupen.
Kalla – tvingas hoppa av världscupen.

Den formidabla segern i Tour de Ski följdes av en hektisk vecka för Charlotte Kalla. Mitt i allt ådrog hon sig en infektion som hon först inte riktigt tog på allvar.

– Touren gjorde nog sitt till, jag hade verkligen kört kroppen i botten. Och det var så mycket som hände förra veckan. Att jag hade lite feberkänslor och inte kunde äta ordentligt trodde jag berodde på trötthet, att det inte hade med sjukdom att göra, säger Kalla i telefon till TT.

– När jag väl kunde äta igen for jag ut och provade att åka skidor på torsdagen och det kändes ju inte bra.

Orkade inte träna

Kalla orkade inte träna som planerat under veckan och avstod milloppet i Åsarna i lördags.

– Jag körde två pass då i stället och jag var väldigt trött mellan dem och väldigt trött efter. Det var väl något som låg i kroppen.

Men Charlotte Kalla åkte med sin Tiio Söderhielm ner till Stockholm och uppmärksammades på Idrottsgalan innan hon på tisdagen började med antibiotika.

– I söndags blev jag sämre, täppt i näsan, men Idrottsgalan gjorde nog varken från eller till.

– Nu har jag inlett en femdagars penicillinkur. Jag hade trott att det skulle gå över mycket snabbare. Jag var lite snuvig redan på torsdagen men jag är lite pollenallergiker och hade blommor hemma, så jag tänkte att det försvinner när jag kastar ut dem.

Sjukdomen innebär att Charlotte Kalla kommer inte att åka med skidlandslaget till Kanada på torsdagen, där fyra världscuptävlingar väntar den 22–26 januari. 20-åringen från Tärendö tog över ledningen i världscupen efter sin stora tourskörd i början av januari. Med 795 poäng är hon 126 före närmaste konkurrent, titelhållande finländskan Virpi Kuitunen.

– Det känns som att jag har mer att förlora än att vinna på att åka över dit med tidsomställning och allt.

– Det är först nu efter touren som jag har börjat fundera på världscupen och det är ganska surt att inte få åka till Kanada. Det är mina två bästa discipliner, skiathlon och 10 kilometer skate som går där.

En anledning till Kallas raketkarriär är att hon sällan varit sjuk.

– Senast jag missade en tävling var nog junior-SM efter att jag hade tagit mitt första junior-VM-guld.

Kommer hungrig till Otepää

Det var för två år sedan. Nu är hennes första bakslag som senior ett faktum.

– Jag var väl lite småstressad förra veckan att komma i gång med träningen eftersom Kanada inte var så långt borta. Det var verkligen ett onödigt misstag. Men erfarenheten kommer väl med åldern, att man vet att det är bättre att vila en dag extra.

– Infektionen hade nog brutit ut ändå, men det kanske hade försvunnit snabbare. Men jag hoppas jag får en bra träningsperiod i stället. Jag kommer vara väldigt hungrig på världscuptävlingarna i Otepää.

Efter Kanada fortsätter världscupen i Otepää, Estland, 9–10 februari och med för-VM i Libers, Tjeckien, helgen efter, innan Falun väntar.

TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN