”Helt underbart”

Publicerad:
Uppdaterad:

Göransson STCC-mästare med tre race kvar

Richard Göransson hoppar av glädje.
Foto: JOHAN PALMÉR
Richard Göransson hoppar av glädje.

Nye STCC-mästaren Richard Göransson njöt och väntade på festen.

Gamle mästaren Fredrik Ekblom, satt då redan i bilen på väg hem.

Arg och besviken sedan han fått en norrman i dörren.

I den smällen tog all spänning i årets STCC-serie slut. Trots att det är ett lopp kvar att köra.

Foto: JOHAN PALMÉR
Richard Göransson.

Richard Göransson, 30 år, stal rampljuset från segraren Robert Dahlgren i årets nästa sista deltävling av STCC på norska Våler-banan. Göransson körde in på en tredjeplats vilket var nog för att säkra SM-titeln. Värste konkurrenten, fjolårsmästaren Fredrik Ekblom, 38 år, missade chansen när han stötte samman med norrmannen Tommy Rustad och förlorade ett varv. Titeln är Göranssons tredje i ordningen.

– Helt underbart, sade den nykorade svenske mästaren efter loppet. Det här var min första titel tillsammans med Flash Engineering. Vi har kämpat så hårt för det här och att få avgöra innan finalen är helt sinnessjukt.

Fjolårsmästaren Fredrik Ekblom, körandes för West Coast Racing, låg tvåa i tabellen inför dagens tävling och var i desperat behov av att plocka in poäng på Göransson för att titelkampen inte skulle avgöras i förtid. Ekblom gjorde allt som stod i hans makt, tog pole position och drog iväg i ledning i loppet, men efter bara två varv körda blev han stående i en sandfålla efter en sammanstötning med norrmannen Tommy Rustad och allt var plötsligt upplagt för Richard Göransson som i det läget var klar mästare.

Sinnessjukt

– Helt sinnessjukt, jag kan inte fatta att Ekblom körde bort sig och snurrade, sade Göransson. Men jag vågade inte hoppas på något förrän jag körde över mållinjen.

Tommy Rustad diskvalificerades för omkörningsförsöket men menade att hans körning låg inom gränsen för det tillåtna.

- Jag måste ha missat att de har nya regler. Hela året har vi fått höra att om man sätter nosen innanför motståndaren måste han lämna plats. Jag beklagar att det förstörde mästerskapet för Fredrik, men så är det, sade Rustad.

En besviken Fredrik Ekblom gjorde sig oåtkomlig för frågor efter loppet.

Vådlig vurpa

Fem varv före mål gjorde Dick Sahlén en vådlig vurpa och målgången skedde bakom säkerhetsbil. Först över mållinjen var Robert Dahlgren, 28 år, en skön revansch för den populäre norrlänningen som har haft en makalös otur under årets säsong. Segrar och pallplatser har förvandlats till kollisioner och avåkningar men den här gången höll det hela vägen hem för Dahlgren och hans nya bil för året, en Volvo C30.

– Så ruskigt skönt, jag är glad för teamets skull, sade Dahlgren. Vi har slitit hårt för det här och vi har sagt hela året att vi ska ha en seger. Det kändes motigt i mitten av säsongen när det såg ut som att vi inte skulle lyckas.

Unge Roger Eriksson, 20 år, körde in på sin bästa placering för säsongen med sin Seat och blev tvåa bakom Dahlgren.

– Det är härligt! Det har varit stolpe ut hela säsongen. Vi hade tekniska problem i mitten av säsongen men nu känns det som att det har släppt lite grann.

För Richard Göransson var detta hans tredje STCC-titel och den första med Flash Engineering som arbetsgivare. Sina två första mästerskapssegrar tog Göransson tillsammans med West Coast Racing 2004 och 2005, men sedan har det gått trögare. Till 2006 gick Göransson till Flash Engineering och under de två föregående säsongerna har det inte räckt ända fram till en titel men till i år har stallet tagit ett steg framåt.

– Jag är mållös, så jäkla glad. Vi har jobbat så hårt och fallit på mållinjen två år i rad. I år har vi har haft en snabbare bil, gjort färre misstag och levererat i allt vi har gjort, sade Göransson till Sportbladet.

En tävling återstår nu i STCC-mästerskapet, säsongsfinalen på Mantorp Park, men först väntar segerfirandet.

– Jag vet inte men det blir förmodligen världens tokparty när vi kommer hem till Karlstad. Vi gjorde våra misstag i början på året och nu är guldet vårt. Jag ska köra för seger på Mantorp.

Joakim Tärnström

Publicerad: