Längdskidor

”Det här hade jag inte räknat med”

SPORTBLADET

Bragdlopp av Kalla i Italien

KROSSADE VÄRLDELITEN – IGEN Charlotte Kalla, 20, svarade för ett nytt superlopp i dag. Och nu är hon väldigt nära de riktigt, riktigt stora pengarna i Tour de Ski.
KROSSADE VÄRLDELITEN – IGEN Charlotte Kalla, 20, svarade för ett nytt superlopp i dag. Och nu är hon väldigt nära de riktigt, riktigt stora pengarna i Tour de Ski.

Charlotte Kalla, 20, är med stormsteg på väg mot totalsegern i Tour de Ski.

Svenskan svarade för ett bragdlopp i dag och vann damernas sprint i italienska Asiago.

Nu skiljer bara två tiondelar till ledaren Virpu Kuitunen.

– Det här hade jag inte räknat med, säger Kalla.

Prischecken på 855 000 kronor är klart inom räckhåll när bara två deltävlingar återstår.

Efter att ha slutat tvåa både i kvarts- och semifinal slog Kalla till när det behövdes som bäst. Svenskan fick en kanonstart i finalen och tog ledningen – en ledning hon sedan vägrade släppa ifrån sig. Hon fick därmed 28 500 kronor i prispengar.

”Himla spännande”

Totalledaren Virpi Kuitunen, Finland, kroknade redan i semifinalen där hon slutade femma. Finskan gjorde även en blek insats i B-finalen och nu skiljer bara två tiondelar ner till Kalla inför helgens avslutande tävlingar i Val di Fiemme.

– Det är inte mycket. Det ska bli himla spännande, men nu blir det viktigt i morgon att fokusera på det loppet och inte börja tänka för mycket på söndagen. Det är en tuff bana, det gäller att kriga och ha skallen med, säger Kalla till SVT.

Trots dagens succé säger hon:

– Jag kände mig ganska sliten i morse. Men sedan piggnade jag till allt eftersom.

”Jag gav järnet från början”

Svenskan tog starten i samtliga heat. En uttänkt taktik.

– Jag gav järnet från början.

Om finalheatet säger Kalla:

– Det var ganska tufft i början och sedan var det svårt att komma in i någon rytm. Det var lite knepigt före. Jag försökte jobba över krönen så att jag fick med mig farten utför.

– Sedan är jag himla nöjd med att jag lyckades spurta så bra som jag gjorde.

Expertkommentatorn Anders Blomquist är imponerad:

– När det behövs presterar Kalla som bäst. Det är oerhört imponerande, men inte alls överraskande. Hon är så här bra, säger han i SVT.

Hellner till semifinal

Övriga svenskor var utslagna redan efter kvartsfinalen. Jenny Hansson slutade näst sist i kvartsfinalheat ett och Anna Hansson sist i heat tre.

Nu återstår för damernas del 10 km masstart, klassisk stil i morgon och fristil 9 km jakstart på söndagen. I bästa fall kan Kalla fira segern och 855 000 kronor.

På herrsidan tog sig Marcus Hellner vidare till semifinal i dag. Hellner slutade ”bara” trea i sitt heat, men gick vidare på tid. I semin låg han tvåa när det började dra ihop sig, men trängdes bort och slutade femma. Anders Södergren slutade näst sist i sitt kvartsfinalheat.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor