Alla svenskor vidare – men norsk dominans

SPORTBLADET

Alla sex svenskor på start i Drammens sprint gick vidare från kvalet.

Ändå var bästa svenska, Charlotte Kalla, efter hela sex norskor.

Även på herrsidan var det total norsk dominans – och ett stort svenskt misslyckande.

Med norsk hemmaplan så fanns det om möjligt ännu fler norska åkare på start än vanligt när kvalet i Drammens klassiska sprint startade.

Och det märktes i kvallistorna. På damsidan var nio av 30 finalister norskor och sex av de sju snabbaste kom från hemmanationen. Snabbast av alla var Ingvild Flugstad Östberg.

Men svenska damerna lyckades också bra. Alla sex svenskor gick vidare med Charlotte Kalla som bäst på tiondeplats. VM-silvermedaljören Stina Nilsson slutade 20:e. Övriga svenskor i kvartsfinal är Linn Sömskar, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter och Jennie Öberg.

Svenskt herrfiasko

Bland de som missade kvartsfinalen på damsidan fanns Vasaloppsvinnaren Justyna Kowalczyk som missade avancemang med futtiga 24 hundradelar.

På herrsidan var det samma norska dominans. Ola Vigen Hattestad vann kvalet och bland de nio första var sju norrmän. Petter Northug gick vidare men ingen av hans yngre bröder, Thomas och Even, lyckades med det.

För svensk del var kvalet ett jättemisslyckande. Endast Johan Edin gick vidare, som åtta, medan Teodor Peterson (39:a), Erik Silfver (41:a), Calle Halfvarsson (52:a), Carl Quicklund (55:a) och Jesper Modin (56:a) alla missade avancemang.

ARTIKELN HANDLAR OM