16 mil i sadeln – på en dag

SPORTBLADET

Ett riktigt stolleprov som gränsar till djurplågeri.

Det hävdar distansrittens kritiker.

Maria Hagman Eriksson tänker mest på hur hon ska ta sig i mål.

– Miljoner saker kan hända, säger hon.

Den som tittade på Mauro & Pluras senaste tågluff och följer ridsportens eget maraton på torsdagen kommer att känna igen sig när klostret Mont-Saint-Michel tornar upp sig.

En del av VM-banan är dragen längs stranden vid Unescos världsarv med flera miljoner besökare varje år.

Mauro Scocco och Plura Jonsson lade ned projektet att ta sig över landbron till klostret.

Maria Hagman Eriksson från Järlåsa i Uppland hinner inte stanna. Det finns inte tid säga "ptroo", dra i tyglarna på arabhästen Bwuagadugo och kliva ur sadeln.

Som en leråker

Hon har 16 mil framför sig när masstarten går vid sju på morgonen. Det gäller att klara maxtiden på 13 timmar och 40 minuter. Annars blir hon struken. Det gäller också att hitta en jämn rytm och se till att varken hon eller Bwuagadugo får soppatorrt. Den svåra balansgång som alla ställs inför i ett långdistanslopp.

Den här gången blir det extra jobbigt och svårt. Regnet har vräkt ned i Normandie den senaste tiden.

– Banan är tekniskt svår och det är ganska blött, lite som en leråker här och där. Det kommer att bli tungt. Inte så ofta jag rider på lera, men hästen är van att gå på tungt underlag eftersom vi rider mycket på sand, säger hon till TT.

Nu behöver hon inte rida non-stop i 16 mil. Loppet är uppdelat i fem etapper med långa veterinärkontroller mellan sträckorna, för att säkerställa att hästarna inte far illa.

TT: Vad gör du då?

– Går på toa, kollar utrustningen. Jag är en sån som vill ha koll på allt. Ser till att hästen får massage och ordentligt med vatten och mat, säger Maria, rankad etta i världen ett tag för några år sedan.

Önskepresent

Torsdagen blir en riktig familjedag. Med sig till VM har Maria mamma Lena, bröderna Anders och Emil samt systern Christine. På onsdagen firades Maria när hon fyllde 27 år.

– Den bästa presenten jag önskat mig är att jag hänger på en klunga tidigt, kan hålla 18 km i timman i snitthastighet och tar mig i mål på en bra placering, säger hon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport