Northug hotar att lämna världseliten

SPORTBLADET

Mötet sköts upp efter fylleskandalen – 28-åringen kan ge upp världscupen och VM för ny utmaning

Petter Northug vill tävla i VM i Falun i vinter men kommer inte överens med norska skidförbundet.

Nu kräver 28-åringen besked och hotar annars med att lämna skidsportens världselit.

– Om skidförbundet inte kan presentera ett avtal han kan leva med är långlopp en bra reservplan, säger managern Are Sørum Langås till VG.

Petter Northug utanför världscupen, Tour de Ski och VM i Falun men med i Vasaloppet och Årefjällsloppet. Ja, det kan faktiskt bli verklighet i vinter.

28-åringen är återigen i konflikt med norska skidförbundet gällande det representationsavtal varje åkare måste skriva under. Det förbjuder Northug att göra reklam för sin storsponsor Coop under hela säsongen eftersom förbundet sponsras av en direkt konkurrent till matvarukedjan.

Längdchefen: Är omöjligt

– Det är inget snack om att Petters solklara förstaval och starka önskan är att tävla i VM i Falun. Det är det han tränar för varje dag. Samtidigt är han införstådd med att långlopp och Ski Classics är en bra reservplan om inte förhandlingarna med skidförbundet skulle sluta med ett avtal som han kan leva med, säger managern Are Sørum Langås till VG.

Förra säsongen enades parterna om två friperioder under säsongen där Northug kunde hedra sina egna sponsoravtal. Det menar förbundet nu är en omöjlighet.

– Grunden till att det kunde avtalas i fjol var att han hade en friplats i världscupen. Petter kunde själv bestämma vilka världscuptävlingar han ville köra. I år måste han kvalificera sig. Jag tror inte att han är bra nog att köra alla världscuptävlingar men det är omöjligt att planera friperioderna när man inte vet om han är kvalificerad, säger längdchefen Åge Skinstad.

Mötet sköt upp efter skandalen

Northug fick standardavtalet som andra stjärnor som Marit Björgen, Therese Johaug, Aksel Lund Svindal, Jörgen Graabak och Anders Bardal accepterat i april. Parterna skulle sedan träffas i maj men efter att 28-åringen krockat sin bil under påverkan av alkohol så sköts förhandlingen upp.

Avtalet ska vara signerat senast den 1 november men Northugs stab kräver nu en snabbare lösning än så. Annars kan världscupens största stjärna lämna världseliten i längdskidåkning.

– Petter vill få klarhet i hur säsongen blir. För om han ska gå långlopp betyder det att han måste lägga om träningen omgående, säger Are Sørum Langås.

ARTIKELN HANDLAR OM