Tog guld efter en taktisk fint

SPORTBLADET

Sarah Sjöström vann 50 meter fjäril på 24,98

1 av 3 | Foto: Bildbyrån
Sjöström efter sitt EM-guld på 50 meter fjäril.

BERLIN. Att hon är snabbast vet världen redan. Men det skadar inte att vara smartast också.

Sarah Sjöströms tog EM-guld efter en taktisk fint.

– Man får tänka lite…, säger hon till Sportbladet.

Det räckte inte att slå konkurrenterna, hon var tvungen att besegra EM-programmet också.

De senaste dagarna har Sarah Sjöström oroat sig för upplägget som krävde en monstersimning, med en semifinal på 100 meter fritt bara minuter före finalen på 50 fjäril.

När Sportbladet träffar henne efter loppen har hon en guldmedalj i handen, ett leende över hela ansiktet och ett erkännande med sig:

– Det är jobbigt bara att ta sig upp på startpallen. Hundra frisim är den gren jag får allra mest laktater (mjölksyra) av, så det var riktigt tufft att återhämta sig.

Du har haft mycket respekt för det här kvällspasset?

– Jag har gått och oroat mig i flera dagar, funderat på om det verkligen är det bästa, om jag kanske skulle ha något annat upplägg. Men det är väldigt svårt att välja bort en av sina bästa distanser.

Taktisk 'fuling'

När förutsättningarna är så pass tuffa blir detaljerna dubbelt så viktiga.

Sarah hade lagt upp en minutiös planering för hur hon skulle tjuva sig till lite gratis ”avsimning” efter semifinalen, och för hur hon skulle göra för att få ner pulsen så snabbt som möjligt.

Och dessutom hade hon sett till att göra en taktisk liten fuling redan på förmiddagen.

– Jag hade ganska mycket tur… eller, tur och tur, att jag hade den första semifinalen. Jag tror att det gjorde väldigt mycket. Tre-fyra minuters extra vila gör väldigt stor skillnad.

Det var alltså taktik att simma in som tvåa i försöken (och få simma den första semin)?

– Ja, det var lite taktiskt faktiskt. Jag simmade ju sista heatet i försöken, så jag såg lite vad alla hade gjort. Man får tänka lite. Det hade varit svårare om jag fått simma i andra heatet.

Krossade motståndet

Med ett par bonusminuters vila kunde hon hugga tänderna i finalfältet efter 25 minuter, jobba sig förbi danskan Jeanette Ottesen, låta bli att andas en enda gång, och krossa motståndet sista 20.

I mål noterade hon 24,98, hennes tredje tid under drömgränsen 25 sekunder den här sommaren.

Med vetskapen om upplägget och utmaningen, hur värderar du tiden då?

– Den är riktigt bra, faktiskt. Väldigt bra. När jag gjorde 24,87 i semin trodde jag att det skulle vara svårt att vara nära den tiden. Men tydligen gick det…

Guldet är Sarah Sjöströms åttonde mästerskapsvinst i lång bana. Redan på onsdagskvällen kan det bli ett nionde, i finalen på hundra meter frisim.

I semifinalen simmade hon inte snabbt (54,31), men tekniskt mycket bättre än i försöken.

– Det var det som var tanken. Jag kunde inte lägga på så mycket ben, då blir jag trött.

Med den tekniken – vilka förväntningar har du på finalen?

– Det blir kul. Nu vet jag att jag är i bra form. Det blir spännande att se hur mycket snabbare jag kan simma på 100 fritt när jag kan lägga på bensparken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning