GW:s program granskar dopning i Falun

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Har man inget att dölja är det inget problem...”

FALUN. På VM för två år sedan sände SVT:s Uppdrag Granskning uppmärksammade inslag om dopning.

Nu är "Veckans Brott" i Falun för att göra samma sak.

– Har man inget att dölja borde det här heller inte vara några problem, säger Leif GW Persson.

Hundratals sportjournalister är på plats i Falun för att bevaka skid-VM. Till torsdagens svenska presskonferens kom också en kriminalreporter och intervjuade Charlotte Kalla.

– Vi är här med "Veckans Brott" i två dagar och skildrar polisens arbete. Det är ett av de större evenemangen i Sverige i år, säger programledaren Camilla Kvartoft.

Vilken sorts inslag gör ni?

– Vi ska följa med en patrull under dagen och se hur de jobbar. Sedan gör vi också ett reportage om dopning.

Misstänkliggjorde Dählie

För två år sedan kantades VM i Val di Fiemme av dopningsrykten. SVT:s Uppdrag Granskning satte ämnet på agendan genom två reportage som misstänkliggjorde 90-talets längdåkare för att ha varit bloddopade. Bland de utpekade fanns svensken Lars Håland och norrmannen Björn Dählie.

Kvartoft menar att deras inslag, som ska sändas nu på tisdag och möjligen tisdagen därpå, inte kommer att likna Uppdrag Gransknings. De bedriver ingen grävande journalistik, utan är i första hand inriktade på polisens arbete i Falun, vilket blandas upp det med de svenska skidåkarnas kommentarer.

– Polisen kan ibland dras in i arbetet, de får rycka ut om man exempelvis hittar något på ett hotellrum, säger hon.

"Kan vara roligt"

Hennes kollega Leif GW Persson säger sig vara ovetande om inslagen, men välkomnar dem.

– Du får fråga henne (Kvartoft) varför vi gör det. Vi är i vart fall odopade när vi gör programmen. Hon är rena hälsofreaket och även jag brukar sköta mig såhär års, säger GW.

Är det bra att ni behandlar dopning inom skidsporten?

– Det kan vara roligt. Vi försöker täcka så mycket som möjligt. Men är det inte ganska knepigt att glida omkring dopad i dag? Jag vet att simmarna var ena hejare på det för 20 år sedan, knappt en enda medalj delades ut till en odopad på den tiden. Hur det är med skidåkare vet jag inte.

Ser du en risk att ni stör de svenska åkarnas fokus med frågor om annat än deras skidåkning?

– Nej, det tror jag inte. Dessutom är jag intresserad av alla typer av oegentligheter. Har man inget att dölja borde det här heller inte vara några problem.

Men oavsett om de är rena kan det störa uppladdningen att bombas med frågor om dopning. Hur ser du på det?

– Ja, det kan jag förstå. Men nej, jag har inga synpunkter. Hon har gjort en journalistisk bedömning, så det visar sig hur det kommer att gå.

Ska du läsa på massor om dopning nu?

– Nej, verkligen inte.

Publicerad: