Stora ilskan: Vet inte hur de tänker

Av: Malin Wahlberg, Patrik Brenning, Petra Thorén, Jonathan Berntsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

FALUN/STOCKHOLM. Johan Olsson vann VM-guldet på 15 kilometer.

Efter loppet var schweizaren Dario Cologna hård i sin kritik mot Internationella skidförbundet (Fis) - som inte ändrade startlistan vilket gynnade svensken.

– Nu borde alla kanske göra som Johan, säger Cologna.

Cologna.
Foto: TT
Cologna.

Det kontroversiella är Johan Olssons tidiga startnummer 17, som 34-åringen själv medgav gav honom en fördel. Eftersom skador och sjukdomar stoppat Olsson från att köra så många lopp i världscupen den här säsongen fick han starta innan den seedade gruppen.

När favoriterna väl kom ut var spåren redan rejält lösa i värmen.

– Jag är inte överraskad att han vann, han var en stor favorit, men vi ser fördelen av den bättre positionen. Alla borde kanske göra samma som honom nästa gång, säger Dario Cologna.

Var det en stor fördel?

– Jag tror det. Det är därför jag säger att det är bättre att stanna hemma och få en bättre position och inte resa överallt under säsongen.

”Alla visste att det skulle bli så här”

Schweizaren, som slutade på 18:e plats, är tydlig med att hans ilska är riktad mot Internationella skidförbundet (Fis) och inte Johan Olsson.

– Alla visste att det skulle bli så här. Jag förstår inte hur Fis tänker. Vi ville ändra startlistan innan eftersom det var uppenbart för alla. Jag vet inte hur de tänker. Om du är med och visar bra resultat hela året och får sämsta startposition för det är det inte korrekt.

– Vi ska inte ens behöva diskutera det här innan utan Fis borde ha några som kan något om skidor så att de kan agera själva.

När Sportbladet frågade om han ansåg att Fis gav medaljen till Johan Olsson svarade Dario Cologna "Ja, helt klart" innan han påpekade att Johan Olsson var en stark åkare.

– Johan har varit favorit och är stark, det är inte det som är poängen. Men om inte alla kan få samma förutsättningar får vi bara köra masstart, säger han,

Senare på kvällen hörde dock Colognas team av sig och ville förtydliga att det blivit ett missförstånd och ville påpeka att Dario Cologna tycker att Johan Olsson förtjänar sin medalj och har vunnit den rättvist.

Kritiken riktade sig mot Fis och Dario Cologna var inte ensam.

”Grattis till Fis”

Norrmannen Chris Jespersen var inte nöjd:

– Jag får säga grattis till Fis. Att de har presterat det här. Jag har jobbat så mycket för ett lopp och då blir det förstört av det här. Det är många som har slagit mig i dag, men de bästa ska ha de bästa förhållandena. Det har Fis bara skitit i.

Det var orättvist?

– Ja. Men Johan hade vunnit ändå, det tror jag.

Johan Olsson säger också att han förstår kritiken mot Fis.

– Ja det gör jag. Men det ändrar man nästan aldrig på längre. Det var länge sedan man ändrade, det har varit på tal flera gånger att man borde göra det.

– Klart att femilen (i Val di Fiemme 2013) var en annan sak. Där hade jag förutsättningarna emot mig när de jagade mig. Nu kanske jag hade oddsen för mig när man får gå tidigt och varva in. Sen ska man inte ha smolk i glädjebägaren för att man tar VM-guld och har marginalerna på sin sida.

Senare under eftermiddagen uttalade två Fis-representanter för norska VG.

De medger att saker och ting kunde gjorts annorlunda – men slog samtidigt ifrån sig kritiken.

– Jag tycker att det blir en rättvis konkurrens. Jag menar att det inte bara var de första som hade chans på pallen. Johan Olsson och Maurice Manificat var också bra för tio dagar sedan i Östersund. Även om det inte var till någon fördel för åkare som Cologna och Northug, säger Fis-ledamoten Pierre Mignerey till VG.

Publicerad: