Sebastien Loeb fast i sanden - har brutit Dakarrallyt

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Sebastien Loeb fast  i sanden - har brutit Dakarrallyt
Foto: FRANCK FIFE / AFP
Sebastien Loeb fast i sanden - har brutit Dakarrallyt

Efter nio VM-titlar drömmer han om en seger i Dakarrallyt.

Men efter fem dagar tog det slut.

Sebastien Loeb har brutit tävlingen.

Foto: POOL / X80003
Loeb om den skadade kartläsaren: ”Han bara skrek i bilen”

Den femte etappen mellan San Juan de Marcona och Arequipa bestod av en specialsträcka på 268 Kilometer, men själva etappen var över 900 km lång och det var en enormt tuff prövning.

Återigen handlade det om sand, sand och sand. Redan efter ett par kilometer fastnade den niofaldige världsmästaren Sebastien Loeb i sanden det gjorde även hans teamkompis Carlos Sainz, som har två VM-titlar.

Båda två tappade värdefull tid innan de kom loss och kunde köra vidare, men efter bara en timme fastnade Loeb igen.

– Sanden var extremt lös, vi fastnade en gång men lyckades ta oss vidare, säger Loeb som låg på andra plats i sammandraget.

– Vi körde efter Nasser (Al Attiyah) och han körde över en sanddyn så vi gjorde samma sak, men jag hade inte insett att det var ett hål precis efter toppen och pang, vi körde rätt ner i hålet.

Sebastien Loeb fast i sanden - har brutit Dakarrallyt

Det var en rejäl smäll, vilket ledde till att Loeb och hans kartläsare Daniel Elena satt fast och behövde vänta på en lastbil för att kunna dra sig ur hålet. De tappade över två timmar och även om de kom loss så är rallyt över för deras del. Daniel Elena hade sådana smärtor i svanskotan att han låg i sanden utanför bilen och försökte sträcka ut kroppen.

– Vi körde väldigt långsamt, men så snart vi körde i över 30 km/timmen så skrek han i bilen. Han har väldigt ont så vi måste se vad som har hänt med honom, säger Loeb.

– Han är chefen, jag vill inte tvinga honom att göra någonting.

Peterhansel i topp

I och med att tävlingens tvåa, Loeb, bröt så har Stephane Peterhansel ökat sin ledning i sammandraget. Den 52-årige fransmannen som tog sin första etappseger för året jagar sin 14:e seger i Dakarrallyt. Han har nu över en halvtimme ner till den nye tvåan, Carlos Sainz, och båda förarna kör för samma team.

I mc-klassen plockade Joan Barreda in mycket tid när han tog sin första etappseger. Han var ungefär tio minuter före Mattias Walkner på etappen och i sammandraget är han nu fyra, sju minuter efter ledaren Adrien Van Beveren.

– Jag visset att det var den sista dagen vi körde i sanden så jag var tvungen att attackera, och det gjorde jag, säger Barreda.

– Nu är jag tillbaka i topp tio och även om det är en viss tidsskillnad så är jag säker på att vi hittar en lösning.

I morgon torsdag avgörs den sjätte etappen, från Arequipa - La Paz och den är 758 km lång.

Läs Sportbladets guide till Dakarrallyt för alla datum, etapper, tv-tider, segrare och favoriter.

Publicerad: