Fiskar efter ny seger – och sen storgäddan

Wallin inför i kväll: ”Viktigaste matchen hittills”

1 av 4 | Foto: Stefan Alfelt
SPORTBLADET

RIGA. Efter 18 raka segrar som proffs möter Otto Wallin lördag kväll Srdan Govedarica från Bosnien och Hercegovina med matchraden sex segrar och fem förluster.

– Alla matcher är viktiga men den här är den viktigaste hittills, säger Otto.

En ny seger garanterar fortsättning på hans favoritsyssla. Gäddfiske.

Så här ligger det till.

Govedarica är på pappret inte en motståndare av den kvalitet som Wallin ska möta så här långt in i sin karriär, men det är en före detta kickboxare som kan vara betydligt farligare än man tror. Och framför allt gäller det för Otto, som inte boxats sen april förra året, att få en match innan det blir dags för en svensk stormatch.

Prestigefajten i tungvikt mot Adrian ”Gäddan” Granat som är planerad till slutet av april i ishallen i Sundsvall.

– Den matchen har växt till sig. Karriärmässigt är den kanske inte jätteviktig men den har blivit en för mig personligen viktig match där jag får chans att visa att jag är bättre än Gäddan. Han kan snacka hur mycket han vill. När vi möts är då det gäller.

– Framför allt tror jag det är en bra chans för mig att få ett genomslag i Sverige. Medialt och intressemässigt, säger Otto.

”Låter resultaten tala”

Tungviktsmatcher är alltid lockande. I Sverige har vi inte haft en riktigt stor sådan sen Anders ”Lillen” Eklund vann en tre matcher lång kvalserie mot Roger Andersson om en plats i OS i Moskva 1980. Även om det ”bara” handlade om amatörmatcher drog den sista 7 000 åskådare i Gävle. Lillen vann på knock i tredje ronden.

Gäddan har länge kritiserat Otto för att vara tråkig både som boxare och utanför och har också anklagat Otto för att inte våga möta honom.

– Jag vet inte var han får allting ifrån. Jag har alltid velat ha matchen.

Otto satt som expertkommentator i tv när Gäddan blev knockad på hemmaplan i Malmö i första ronden av Alexander Dimitrenko.

– Han gick på en stjärnsmäll direkt. Vet inte om det berodde på vad han gjort inför matchen. Om han var för kaxig eller för nervös. Jag tror att sanningen kom fram. Resultatet talar för sig själv. Han gillar att prata om resultaten men jag låter resultaten tala för mig.

Otto Wallin är inte rädd för att möta Granat som har 14 KO i sina 15 segermatcher.

– Han ska ha respekt för det han gjort. Han har vunnit 15 av 16 matcher. Åka på en förlust kan alla göra. Speciellt på det sättet som han gjorde det, men jag vet hur han är. Vi möttes aldrig som amatörer men jag tycker att jag hela tiden ser samma kille som jag såg som amatör. Han visade mycket brister då och han visar mycket brister nu.

– Jag förlorade också många matcher som amatör, det var bra erfarenheter, men vissa matcher som han gick gav han upp i. Det verkar han ha glömt nu, säger Otto.

”Han kommer förlora”

En match mot Gäddan kommer att gälla EU-titeln. En undertitel till den prestigefyllda EM-titeln. På något vis känns det som slöseri för svensk proffsboxning att två så stora tungviktstalanger möts innan det handlar om en riktigt stor titel.

– Samtidigt tror jag att det är rätt att ta matchen nu, för helt ärligt tror jag att han kommer att förlora igen snart ändå. Då finns det inte så mycket kvar, säger Otto.

Hans stall, Sauerland, har visat stort tålamod utan att försöka hetsa fram en stor match för Otto som i fem år mest kostat stallet pengar.

– Ja och det har betytt mycket att de har kunnat göra det. Adrian har nog haft lite otur att hans stall (ECB i Hamburg) har försökt stressa fram honom. Kanske har han legat på själv också, men jag känner att jag behöver tid på mig för att utvecklas. Om man ser på hur de tänkt är det ganska kortsiktigt allting. Frågan är om han klarar av en ny förlust.

”Helt klart största gäddan”

Otto flyttade till New York när hans amerikanske tränare Joey Gamache flyttade hem, men när han är hemma i Sundsvall fiskar han gärna – gädda.

– Det är kul. För det händer mycket. Man kan köra med vassdrag, grodor, man kan dra in i vassen. Då smäller det på vart femte kast.

– Om jag tar Adrian är det helt klart den största gäddan jag tagit. Personbästa från fyra–fem kilo till 110.

Fast innan det kan bli aktuellt står det ju en annan kille i ringen framför Otto Wallin. Srdan Govedarica. Motståndaren Otto inte får förlora mot.

– Han är längre än mig och säkert mycket tyngre också men såna typer passar mig bra. De är ofta långsammare än vad jag är. Jag är rätt snabb och ska försöka utnyttja det. Det jag får ut i sparring vill jag få ut i match också. Röra på huvudet och fötterna. Hålla igång armarna.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Så mycket kostade mästerskapen 00:25