"Jag var livrädd"

Åskådare kastade pil på Sundsvalls målvakt

HELSINGBORG

Fyra dartpilar kastades mot Sundsvalls målvakt Fredrik Sundfors på Olympia under matchen mot Helsingborgs IF.

Vittnen pekade i går ut en elvaårig pojke som skyldig till det livsfarliga dådet.

- Han stod inte bland oss i supporterklubben. Några av oss såg honom kasta och gick ner och tog hand om killen. Sen tog polisen eller matchvärdarna honom, säger supporterklubben Kärnans ordförande Tomas Nilsson.

Enligt polisen i Helsingborg gjordes inga gripanden.

Sundsvallsmålvakten Fredrik Sundfors ville lämna planen direkt när han såg vad som damp ner intill honom.

"Skärp till er nu"

- Klart jag blev livrädd, upprörd och besviken. Det kändes som att det var fara för livet att stå kvar. Jag gick bort till domaren och sa att jag står inte en sekund till, säger Sundfors som dessförinnan träffats av grus och stenar som kastats på honom.

Under ett sex minuter långt uppehåll undersökte domaren Anders Frisk vilka möjligheter som fanns.

- Det fanns bara fyra poliser på Olympia. Hade dom haft en större polisstyrka på plats hade jag begärt att södra läktaren skulle utrymmas. Helt klart, säger Anders Frisk.

Helsingborgs lagkapten Ulrik Jansson som försökt att prata klacken tillrätta en gång utan att bli hörd fick en mikrofon och sa:

- Södra läktaren! Skärp till er nu för fan! Vi ska spela fotboll här.

Brottsrubriceringen är försök till misshandel. För HIF betyder det med stor sannolikhet böter men Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell vill inte föregripa utredningen:

- HIF inser själva att det är en allvarlig sak som hänt och därför kommer HIF att arbeta otroligt mycket för att hålla ordning på sin publik, säger Lars-Åke Lagrell.

Helsingborgs IF beslutade i går att alla som i kommande matcher ska stå på södra läktaren kommer att kroppsvisiteras innan de släpps in. I förlängningen kommer pilkastandet att drabba ståplatspublik i hela Sverige.

- Rekommendationerna från Uefa och Fifa är att det bara ska finnas sittande publik.

- På sätt och vis älskar jag ståplatspublik men oavsett vad svensk ståplatspublik säger är trenden att det går mot enbart sittplatser. Men vi i Sverige vill inte ta det sista steget innan vi är tvingade att göra det men den här typen av händelser påskyndar utvecklingen mot enbart sittande, säger Lars-Åke Lagrell.

Stefan Alfelt