Nordkorea skickar hejarklack till OS

"Visar på kraften i den olympiska rörelsen"

SPORTBLADET

Nordkorea ställer upp i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Det glädjer Sveriges olympiska kommitté.

– Det här visar på kraften i den olympiska rörelsen, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

Foto: Matthias Schrader/AP
De nordkoreanska konståkarna Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik i samband med en tävling i Tyskland i slutet av förra året. Nu är de högaktuella för vinter-OS i Pyeongchang. Arkivbild.

För första gången på drygt två år träffades representanter för de båda regeringarna på den koreanska halvön. Huvudämnet för diskussionen var ett nordkoreanskt deltagande i OS, men det fanns även andra ämnen på programmet.

– Att de här officiella samtalen har återupptagits för första gången på många år är ett genombrott i världspolitiken. Att idrotten och OS kan spela en roll i det visar på kraften i den olympiska rörelsen och i ett olympiskt spel och i idrotten. Och det är förstås väldigt positivt att nordkoreanska aktiva kommer att delta, säger Reinebo.

När Sydkorea arrangerade sommar-OS 1988 bojkottade Nordkorea spelen.

– Att Nordkorea är med just i Sydkorea är extra positivt, det kan man bara glädjas åt, säger Reinebo.

Fredsförklaring

I höstas, när Nordkorea genomförde kärnvapenprovsprängningar och samtalsklimatet hårdnade, fick SOK en del frågor från aktiva och deras idrottsförbund vad gäller säkerhetsläget på Koreahalvön.

– Det var lite frågor om provskjutningarna och kring retoriken, men jag har inte upplevt någon utbredd oro, säger Reinebo.

TT: Är säkerhetsläget stabilare nu?

– Säkerhetsläget var okej även i fjol, det var de signaler vi fick från Sydkorea och de som kan de här frågorna i Sverige. Det fick vi också ett kvitto på när "olympic truce" skrevs senare under hösten, det var ett stort steg, säger Reinebo.

I november skrevs fredsförklaringen "olympic truce" i FN vilken både Nord- som Sydkorea skrev under.

– Därmed var dagens besked inte helt ologiskt, säger Reinebo.

En talesperson för Sydkorea uppger att förhoppningen är att länderna ska marschera in sida vid sida under Pyeongchang-spelens invigning den 9 februari. Förutom aktiva tänker Nordkorea även skicka en hejarklack till OS.

Går runt kvalregler?

Det är inte klart vilka nordkoreanska aktiva som kan tänkas delta. Konståkningsparet Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik kvalificerade sig till OS, men anmäldes inte innan den officiella tidsfristen löpte ut i slutet av oktober. Internationella olympiska kommittén har sagt att man ska förlänga anmälningstiden för Nordkorea.

IOK kan komma runt kvalreglerna för nordkoreanska aktiva på annat sätt.

– En gissning är att Sydkorea skulle kunna överlåta någon eller några platser från arrangörskvoten till Nordkorea, säger Reinebo.

ARTIKELN HANDLAR OM