Charlotte Kalla

Kalla om Tour de Ski: ”Rent av farligt”

Av: 

Simon Norberg

SPORTBLADET

PITEÅ. Tour de Ski har drabbats hårt av stjärnfall och väderkaos.

Charlotte Kalla är en av alla som valt att ladda upp på annat sätt men visst har hon följt nyhetsrapporteringen.

– Jag har nog aldrig varit med om att en tävling blivit inställd under den perioden som jag tävlat både nationellt och internationellt, säger Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla, Marit Björgen, Stina Nilsson, Ragnhild Haga.

Ja, listan över stjärnor som valde bort Tour de Ski för en annan uppladdning kan i princip göras hur lång som helt.

Addera därtill att onsdagens sprint-deltävling i tyska Obersdorf blev inställd på grund av att arrangören inte kunde garantera åkarnas säkerhet när stormvindar, regn och åska drog in över orten.

Då befann sig istället Charlotte Kalla uppe i ett snörikt Piteå som bjöd på cirka tolv minusgrader.

Tävlar i Piteå

Svenskan har valt att tävla i Skandinaviska Cupen i helgen och kommer ställa upp tre lopp, sprint, 10 kilometer klassiskt och masstart, efter att ha haft en tyngre träningsperiod sedan VC-tävlingen i Toblach strax före jul.

– Det är helt fantastiskt därute, helt krispigt, snötyngda träd och jättefina spår. Det är skidpropaganda, säger hon och blickar ut över skidspåret i Piteå.

Men bara för att Kalla gottar sig på hemmaplan i Sverige har hon inte undgått nyhetsrapporteringen kring touren.

– Det är jättetrist att de var tvungna att ställa in sprinten i går. Men så som jag uppfattade det var det verkligen kaos även om jag inte var på plats och heller inte sett några rörliga bilder. Det är ju maximal otur att de ska drabbas av sånt väder. Jag har nog aldrig varit med om att en tävling blivit inställd under den perioden som jag tävlat både nationellt och internationellt mer än av kyla, men det här såg ut att vara rent av farligt.

”Tycker touren ligger fel”

När du har de här förutsättningarna, känner du att du tog rätt beslut som står över touren?

Jag vet att det passar mig bra att få en bra träningsperiod under december och januari. Sen är jag bara så tacksam över att vi har de här förutsättningarna i Sverige och här norrut. Det har varit galet mycket snö hela december och riktigt fina förutsättningar för träning och de förberedelser jag behöver göra för jakten på formen mot OS.

Kan du förstå de som är oroliga för Tour de Skis framtid just med tanke på hur många stjärnor som väljer att tacka nej?

– Ja det förstår jag. Man vill ju att de bästa ska vara med på tävlingarna, men som världscupprogrammet ser ut i dag så är det väldigt intensivt med tävlande och det är viktigt för mig att få träningsperiod för att hålla en form och framförallt spetsa till den till OS, för det är ju det absolut viktigaste som händer den här säsongen. Jag tycker touren ligger fel just med tanke på att OS väntar knappt en månad bort.

Hur hade du lagt upp touren i år om du fått bestämma?

– Jag har faktiskt inte funderat på hur jag skulle lagt upp det annorlunda. Jag har fokuserat på den träning jag ska genomföra.

Fredagens sprint i Piteå startar 9.30 och går att se på Aftonbladet. Förutom Charlotte Kalla tävlar bland annat även Emil Jönsson, Teodor Peterson och Ebba Andersson.

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Skidpanelen: ”Förtjänar att få sparken för det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Charlotte Kalla

Tour de Ski

Längdskidor

Ebba Andersson

Emil Jönsson

Marit Björgen