Premiären i fara: ’Varit hos läkare’

Northugs bakslag: ”Väldigt trist”

avAndreas Käck

SPORTBLADET

BEITOSTÖLEN. Han kom aldrig till start i Bruksvallarna.

Nu riskerar Petter Northug, 31, att missa tävlingarna i Beitostölen också.

– Det är högst osäkert om han kommer hit, säger tränaren Stig Rune Kveen.

1 av 3 | Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET
Petter Northug under försäsongslägret i italienska Val Senales. Nu är stjärnan sjuk.

Petter Northug skulle ha gjort säsongsdebut redan förra helgen, i svenska Bruksvallarna, men timmar före start kom chockbeskedet att norrmannen åkt hem till Trondheim – utan att meddela arrangörerna.

– Vi hade ingen aning, sa Bruksvallarnas tävlingsledare Mikaela Sundbaum.

– Jag åker hem till Trondheim för att förbereda mig till den norska säsongspremiären i Beitostölen nästa helg, förklarade Northug själv.

”Högst osäkert”

Men det är inte säkert att 31-åringen kommer till start här i Beitostölen. På torsdagsförmiddagen meddelar hans tränare, Stig Rune Kveen, att Northug har åkt på en förkylning.

– Han var hos läkaren i går. Det är inget jätteallvarligt, de har ju inte satt honom på någon tung medicinering, men förkylningen sitter kvar i kroppen och måste få gå ur av sig självt, säger Kveen.

Är Petter kvar i Trondheim?

– Ja, det är han. Det är högst osäkert om han kommer hit. Vi får avvakta och se. Det vore förstås tråkigt om han inte kunde komma. Han är vår mest profilerade åkare, det är inte bara landslagsledningen som vill se honom på startsträckan utan publiken och media också. Men nu är det som det är. Han kommer ju inte köra om han inte är 100, säger Kveen.

”Väldigt trist”

Petter Northug är inte med i den bruttotrupp som den norska landslagsledningen tagit ut till nästa helgs världscupspremiär i finska Ruka. Han måste prestera i Beitostölen får att ta en plats i laget.

Men frågan är om han ens kommer till start.

– Det är väldigt trist. Planen var ju att han skulle komma hit och visa form, så att han får hänga med till Ruka nästa helg, säger Norges landslagschef Vidar Löfshus.

Om han inte kör här så får han inte köra i Ruka?

– Sannolikheten är i alla fall väldigt liten.

Är du lika spänd som alla andra på att få se vad han går för?

– Ja, verkligen. Det har varit lite upp och ner med Petter på senare tid. Nu hoppades jag att han skulle komma hit och visa att det går uppåt igen, så det är väldigt synd att han är sjuk, säger Vidar Löfshus.

ARTIKELN HANDLAR OM