BC Luleå till första finalen på sju år

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Foto: Bildbyrån

LULEÅ. BC Luleå har inte vunnit guld på tio år. 

Men nu är laget i final för första gången sedan 2010 efter att ha vunnit semifinalserien mot Uppsala med 4-1 i matcher. 

– Jag tycker att vi ska vara guldfavoriter och vi går naturligtvis för det, säger Tom Lidén. 

BC Luleå har inte varit i final sedan 2007. Men nu har den tidigare stormakten chansen att vinna första guldet på tio år. 

– Det känns jävligt skönt. Det var alldeles för länge sedan, säger Tom Lidén. 
Uppsala utklassade BC Luleå senast på hemmaplan, men Luleå som inte förlorat en match på hemmaplan, ryckte upp sig rejält i den femte finalen. 

Hemmalaget kopplade greppet direkt. 15-8 blev till 21-12 efter den första perioden efter att Yannick Anzuluni gjort 10 poäng.

Krympte avståndet

Uppsala fick inte alls skyttet att fungera och lyckades inte knappa in på underläget i en grinig andraperiod. Trots 16 poäng av Jonathan Person och bra offensiv returtagning från bortalaget kunde BC Luleå dra ifrån. 

Hemmalaget satte det mesta från trepoängslinjen och Quinton Upshur var bäst av alla med fem av sex treor och 18 poäng efter den första halvleken som BC ledde med 49-32. 

Luleå började den tredje perioden med att dra i tre raka treor och Uppsalas uppförsbacke var brant. Med en 15-poängsledning inför den sista perioden och det såg ut att vara klart. Men Uppsala hade inte gett upp och krympte avståndet till nio poäng, men hur mycket bortalaget än kämpade och slet räckte det inte.

”Visste att vi skulle vinna”

Luleå var alldeles för starkt, vann med 86-73 och är fortfarande obesegrat på hemmaplan den här säsongen. 

– Vi visste att vi skulle vinna den här serien oavsett om det skulle vara i fyra raka eller om vi skulle torska någon. Vi visste att vi gjorde en plattmatch senast och att det inte skulle se ut så här, säger Lidén. 

I finalen väntar antingen regerande mästarna Södertälje Kings eller Norrköping Dolphins. Södertälje har matchboll i den andra semin efter att Thomas Massamba gjort 29 av poängen i Kings bortaseger med 65-60. 

– Det spelar absolut ingen roll vilka det blir. Vi har bra chanser att vinna. Vi har spelat kanonbra när det behövs. Jag tycker att vi ska vara guldfavoriter och vi går naturligtvis för det. Jag har varit i final förut och torskat och det vill man fan inte göra om. 

Publicerad: