Mickelsons val – klar för LIV Golf

Talar ut om spelmissbruket

Phil Mickelson, 51, har gjort sitt val.

Golfikonen ansluter sig till den nya saudiskstödda golftouren LIV.

Samtidigt talar han nu ut om sitt spelmissbruk och erkänner att han gamblat bort motsvarande 400 miljoner kronor.

– Jag skäms, säger han till Sports Illustrated.

Phil ”Lefty” Mickelson är en av modern tids bästa och mest kända golfspelare. Den amerikanska superstjärnan har tillhört världseliten i 20 års tid, vunnit sex majors och dragit in nära 100 miljoner dollar i rena prispengar.

Nu byter han sida.

51-åringen har bestämt sig för att ansluta sig till den nya saudiskstödda, extremt penningstinna men också kraftigt kritiserade golftouren LIV – vilket i praktiken också innebär att han kastas ut ur PGA-touren.

”Jag är extremt glad över att börja samarbetet med LIV Golf och uppskattar alla som är inblandade. Min plan är att fortsätta spela alla majors. Jag har full förståelse och respekt för att vissa inte köper mitt beslut och har starka åsikter om detta”, skriver han.

Sågade Saudi

Mickelson har varit borta från tävlingsgolfen i fyra månaders tid efter att ha gjort uppmärksammade uttalanden om just Saudi.

– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att de har en fruktansvärd historik när det kommer till mänskliga rättigheter. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en ”once in a lifetime”-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sa Mickelson, vilket väckte ramaskri från både saudiskt och amerikanskt håll.

Erkänner spelmissbruk

Nu väljer han – trots allt – att hoppa på Saudi-satsningen.

”Först och främst vill jag återigen be om ursäkt för mina tidigare uttalanden och till alla jag sårat. Jag har gjort misstag i min karriär med saker jag gjort och sagt. Det har varit nyttigt för mig att ta lite tid till att reflektera”, skriver han och fortsätter:

”Nu är jag redo att komma tillbaka till sporten jag älskar, men efter 32 år är det dags att påbörja ett nytt kapitel och få en nystart. Det känns väldigt spännande både för mig själv och min egen karriär, men också för sporten i sig och för mina kollegor. Jag älskar det progressiva formatet och tror att det kommer bli grymt häftigt för fansen”, skriver Mickelson.

Erkänner spelmissbruk

Nyligen avslöjades att Phil Mickelson haft stora problem med spelmissbruk och att han gamblade bort 40 miljoner dollar under en fyraårsperiod mellan 2010 och 2014.

Nu bekräftar han att det stämmer.

– Mitt spelande nådde en nivå som var hänsynslös och pinsam. Jag var tvungen att ta itu med det. Jag har jobbat med mina problem i flera års tid och har spenderat hundratals timmar i terapi. Jag skäms över det och gillar inte att folk vet om det. Min familj har varit väldigt stöttande och vi är ekonomiskt trygga nu, säger Mickelson i en intervju med Sports Illustrated.

Han förnekar emellertid att han valt LIV Golf av ekonomiska skäl.

Det är i skrivande stund inte känt hur mycket pengar Phil Mickelson får för att ansluta sig till LIV Golf, men det handlar av allt att döma om hundratals miljoner kronor bara för att delta.

Tidigare i veckan anslöt sig förre världsettan Dustin Johnson till Saudi-touren. Han uppges få motsvarande 1,2 miljarder kronor för besväret.

LIV-touren startar nu på torsdag med premiärtävlingen i London.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln