Lisa De Vanna vittnar om fruktansvärda övergrepp inom fotbollen

Lisa de Vanna
Lisa de Vanna

Först USA och därefter Venezuela.

Nu skakas även Australien av en smutsig fotbollskultur.

– Det äcklar mig, säger Lisa De Vanna till Daily Telegraph.

Nyligen presenterade The Athletic uppgifter om att tränaren Paul Riley anklagas för flera fall av sexuella övergrepp i flera klubbar under det senaste årtiondet.

– Jag väljer så klart att tro fullt på tjejerna som har varit med om detta. Det är inte första gången och inte sista gången tyvärr som män med makt utnyttjar det på absolut värsta sätt, sa Carolina Seger, som hade Riley som tränare 2011 i Philadelphia Independence, i förra veckan.

På onsdagen anklagade även Atlético Madrids anfallare Deyna Castellanos – tillsammans med ytterligare 23 spelare i Venezuelas landslag – sin tidigare förbundskapten Kenneth Zseremeta för sexuella övergrepp.

Nu kommer nästa skandal.

Och den rör hela fotbollskulturen.

Lisa de Vanna: ”Bad dem dra åt helvete”

Australiens före detta landslagsspelare Lisa De Vanna, 36, berättar i en intervju med australiska Daily Telegraph om en kultur som består av sexuella trakasserier, mobbning och grooming.

– Det måste få konsekvenser. Det måste finnas ansvar. Jag har sett problem i alla åldrar genom alla år, från såväl män som kvinnor. Har jag blivit sexuellt trakasserad? Ja. Har jag blivit mobbad? Ja. Har jag blivit utfryst? Ja. Har jag sett saker som gjort mig obekväm? Ja. Sådant här beteende äcklar mig, säger De Vanna.

– Vid ett tillfälle frågade två tjejer mig om jag ville duscha med dem och ”tvåla in varandra”. Jag bad dem att dra åt helvete, de skrattade och sa: ”Du vet att du vill vara med oss”.

De Vanna, som gjorde 150 landskamper för ”Matildas”, besvarade Megan Rapinoes tweet (”Män skyddar män, som trakasserar kvinnor”), där hon höll med, men med att även skriva bland annat: ”Kvinnor skyddar kvinnor, som trakasserar kvinnor”, ”Spelare skyddar äldre spelare, som trakasserar yngre spelare”, ”Organisationer skyddar spelare/tränare som trakasserar spelare”.

De Vanna berättar bland annat om en incident som inträffade 2001, då hon spelade för ett av ungdomslandslagen.

– Några lagkamrater drog ner mig och ”torrjuckade” mig bakifrån. Jag slet mig därifrån, sparkade och skrek. De tyckte att det var roligt. Jag tappade det och ville slå dem. Men sedan trodde de att det var jag som var problemet och jag isolerades från resten av laget i ett separat rum. Jag var 17 år gammal… jag visste inte vad som hände, säger hon.

Förbundet med uttalande

Elissia Carnavas var även hon med på just den landslagssamlingen.

– Det som hände med Lisa skulle inte ha hänt. De gick på Lisa. Det var ett stort skämt. De försökte provocera henne (genom att sexuellt trakassera henne) och få henne att känna sig obekväm.

Efter De Vannas berättelse har det australiska fotbollsförbundet gjort ett uttalande, där de bland annat skriver att de tar trakasserier på allvar.

– Det finns inte plats för trakasserier, övergrepp eller mobbning i vår sport, säger förbundets vd James Johnson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.