Oliver Solberg kör WRC 2022

Tävlar i rally-VM med mästarna Hyundai

Oliver Solberg kör WRC 2022.

Han ska köra den tredje bilen för världsmästarteamet Hyundai i rally-VM nästa år.

– Det känns helt sjukt och samtidigt fantastiskt, säger han.

Oliver Solberg kör WRC 2022
Oliver Solberg kör WRC 2022

20-åringen skrev under fjolåret kontrakt med Hyundai och har under året tävlat i WRC2, men även gjort inhopp i rally-VMs tyngsta klass WRC. Där imponerade han framförallt när tävlingen körde på snö och is i Finland under inledningen av året.

Under året har han sedan fått fortsatt förtroende i WRC vid ett par tillfällen, men till nästa år blir det mer än så. Då ska han dela bil med den erfarne spanjoren Dani Sordo.

– Antalet tävlingar är inte klart, det beror lite på hur vi får i hop det. Det som är klart är att jag flyttas upp i WRC och det blir ett stort antal tävlingar och det är det som jag ska fokusera på redan nu, säger Solberg till Sportbladet.

WRC för Solberg 2022

Han kommer att avsluta årets säsong med att köra WRC i Spanien, därefter återstår VM-finalen i Monza och även om Solberg hoppas på att få köra den har Hyundai ännu inte bekräftat hans deltagande i Italien.

Du har haft en rätt tuff säsong, med ett par missar, vissa problem med bilen och kanske inte nått riktigt de placeringar du hoppats på. Är du redo för WRC?

– Ni har vi en bra plan med tävlingar och tester. Jag kommer att vara förberedd, säger han.

– Jag kände att jag också behövde en förändring och de tycker väl de också. Det har varit en tuff säsong, med en ny bil i WRC2, med mycket tester och även om farten har varit bra har jag gjort vissa misstag, jag har arbetat med olika kartläsare och vi har inte fått ut max av bilen. Även om det inte känns som om allt runtomkring har påverkat mg så kanske det har gjort det ändå. Det har trots allt inte gått riktigt så bra som jag hade velat även om farten har funnits där. Samtidigt så har jag lärt mig att ha tålamod, jag har lärt mig av mina misstag och det har gjort mig starkare.

Har det varit tuffare än väntat?

– Det är en tuff värld, politiskt, det är mycket spel som man måste hantera och andra saker att ta in och acceptera. När det är saker som går fel blir man starkare som team. Vissa saker går ut över mig och det kan vara svårt att hålla i sär vilka saker jag kan påverka och vilka jag inte kan påverka, men det är en nyttig skola för framtiden.

Oliver Solberg kör för världsmästarteamet Hyundai
Oliver Solberg kör för världsmästarteamet Hyundai

Satsar mot en VM-titel

Hyundai vann märkes-VM 2020 och har i år tävlat med fyra bilar som körts av Ott Tänak, Thierry Neuville, Dani Sordo och Craig Breen. Bäst resultat har Neuville, som är trea i VM-sammandraget. Teamet ligger även tvåa i märkes-VM, ett mästerskap det vann förra året. Till nästa år har fabriksteamet förlängt kontrakten med Tänak och Neuville samt Sordo som ska dela bil med Solberg, Breen lämnar däremot stallet.

- Vi fokuserar på en kombination av erfarenhet och ungdom när vi går in i den nya WRC-eran. Det säkerställer också kontinuitet när vi ger oss in på ett nytt kapitel i Hyundai Motorsport, säger teamchef Andrea Adamo.

Vem som ska vara svenskens kartläsare under 2022 är dock inte klart än.

– Vi ska bygga för framtiden. Även om inget kontrakt är skrivet än så vet jag att vi vill jobba långsiktigt tillsammans och det känns bra, säger Oliver Solberg, son till den tidigare världsmästaren i både rally och rallycross, Petter Solberg.

– Nu blir det en nystart med en ny bil, en ny era inom sporten och vi starta från noll både teamet och jag och får tid att bygga för framtiden. Det finns en anledning till att jag kör den tredje bilen och det är att jag ska lära mig och växa in i WRC och skaffa mig erfarenheter för att vi ska kunna slåss om VM-titeln i framtiden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.