Beskedet: Palicka fortsätter i landslaget

Andreas Palicka ville inte uttala sig om framtiden i landslaget efter OS-uttåget.

Nu lämnar 35-åringen ett glädjebesked till Sportbladet:

– Jag fortsätter, säger kaptenen.

Det har gått 1,5 månader.

Men Andreas Palicka har inte kommit över uttåget ur OS ännu.

– Jag har inte släppt det än faktiskt. Det gjorde ont i själen, säger han när Sportbladet får tag i honom nere i Tyskland.

Landslagskaptenen fyllde 35 strax före OS, har spelat elithandboll i över 17 år och debuterade i landslaget redan 2007.

Medan en annan veteran, Niclas Ekberg, meddelade direkt efter OS att han fortsätter i landslaget ville och kunde inte Palicka uttala sig i frågan. Han ville hem och fundera först.

Nu kan Sportbladet avslöja hans beslut:

– Mitt mål är att fortsätta.

”Jag är faktiskt bara 35 år”

Strax efter OS skrev Palicka på för Paris SG från och med nästa säsong.

– Jag fick extrem motivation i och med att jag skrev på för PSG. Och jag är faktiskt bara 35 och känner att jag har mer att ge. Så länge landslaget vill ha mig framöver så står jag till förfogande – om kroppen säger att det är okej.

Om den håller så fortsätter du?

– Ja, det gör jag.

Han har skrivit på ett kontrakt med PSG från 2022 till 2024 med ett optionsår till 2025.

I januari väntar EM i Ungern/Slovakien och ett år senare spelas VM i Sverige.

– Det är klart att det hade varit magiskt roligt att vara med i ett hemma-VM. Men jag har haft minst två skador varje år de senaste fyra säsongerna. Man kan inte bara träna rehab hela tiden utan den här säsongen måste det hålla. Jag vill utveckla mig de sista procenten jag har kvar som målvakt.

Ville komma bort från Tyskland

Hans målvaktskumpan i klubblaget Rhein-Neckar Löwen (och landslaget), Mikael Appelgren, har varit borta i 1,5 år på grund av skador och kommer inte tillbaka på ett tag till. Det innebär en extra tuff belastning för Palicka i framför allt klubblaget.

Men efter den här säsongen, när han kommer till PSG, räknar han med lägre belastning.

– Jag ska bilda målvaktspar med (dansken) Jannick Green och min förhoppning är att bygga upp ett liknande samarbete som jag haft med ”Äpplet”. Upplägget kommer att se helt annorlunda för mig jämfört med de här senaste åren. Jag ser det som en fördel för mig och tror att jag därför kan prestera på en hög nivå i två-tre år till.

Kontraktet med PSG kom som en överraskning för de flesta utomstående.

– Jag är jättestolt över att ha skrivit på för PSG. Det är ett av de största varumärkena i sportvärlden och de bygger ett mycket intressant lag för framtiden. Min önskan var att komma från Tyskland samtidigt som det passar familjen perfekt att kunna gå i svensk skola. Det blir det perfekta avslutet på karriären, säger han.

Andreas Palicka.
Andreas Palicka.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.