Thomas Ravelli om hjärtoperationen: ”Evigt tacksam”

Läkarna spelade ”När vi gräver guld i USA” och dansade efteråt

Thomas Ravelli, legendarisk fotbollsmålvakt. (Arkivbild)
Thomas Ravelli, legendarisk fotbollsmålvakt. (Arkivbild)

Thomas Ravelli, 62, har opererats för ett hjärtfel.

Nu berättar han om det fyra timmar långa ingreppet.

– Man förstår inte hur stor operation man har genomgått, säger fotbollslegendaren.

Målvaktshjälten från VM 1994 fick reda på att han hade ett hjärtfel under rutinundersökningarna inför tv-programmet ”Let’s Dance” 2019.

”För en person som spelat fotboll och tränat hårt hela livet så kom det såklart som en chock”, skriver Thomas Ravelli på Instagram.

Läkarna sa åt honom att hjärtfelet bestod av två läckande klaffar: mitralis-klaffen och aorta-klaffen. Ravelli berättar att han mår okej efter omständigheterna när Sportbladet når honom och utvecklar:

– Jag har varit trött det senaste halvåret, men jag har kunnat springa och spela både tennis och golf. Jag har kunnat röra på mig helt normalt. Så hade jag inte vetat om att jag hade ett hjärtfel hade jag nog tänkt att det är ett ålderstecken.

”Hade nog hjärtfel redan där”

Tur att du ställde upp i ”Let’s Dance” då?

– Ja. Det är rätt konstigt egentligen. Något år innan var jag med i ”Superstars”, och där gjorde man inga undersökningar. Jag hade säkerligen ett hjärtfel redan där. Det måste jag haft länge.

Har du funderat på om du hade hjärtfelet redan under fotbollskarriären?

– Nja, jag kan inte tänka mig det. Det är nog en skada som har skett under en längre period. Men vi målvakter är ju lite känsliga. Vi orkar inte springa så långt heller, kanske har det med våra hjärtan att göra? säger Ravelli med ett skratt.

– Vi har ju Henrik Lundqvist (ishockeymålvakt) som också har opererat hjärtat. Iker Casillas (fotbollsmålvakt) fick en hjärtinfarkt och var tvungen att sluta.

Spelade VM 94-låten

Under våren bestämde läkarna att det var dags att göra någonting åt problemet. En operation var nödvändig och den 31 augusti genomfördes den med gott resultat.

– Det var komiskt efteråt. När jag kom ner till uppvaket på intensiven fick jag höra: ”Vi satte på en låt när det var klart och allt hade gått bra.”

– Nähä!? sa jag, och så berättade han att det var ”När vi gräver guld i USA”. De hade dansat också, sa han. Då började jag ju gapflabba, och det gjorde så jäkla ont eftersom de hade öppnat hela bröstkorgen. Jag kunde inte skratta egentligen. Det var roligt.

Är evigt tacksam

Thomas Ravelli berättar att han låg en vecka på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg efter operationen. Nu väntar fyra till sex månader av återhämtning och rehab för den tidigare IFK Göteborg-målvakten.

– Som idrottsman vill man ju tillbaka snabbt. Jag har redan börjat klättra på väggarna kan jag säga. Jag har varit hemma i lite mer än en vecka och börjat promenera lite. Man orkar inte så mycket, ett varv runt huset och sen lägger jag mig i soffan och vilar lite grann, säger Ravelli som är evigt tacksam för sjukvårdspersonalens arbete.

– Oj oj oj. Det är jag. Läkarna jag har haft att göra med är fantastiska, precis som hela avdelningen. Fantastiska människor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.